Operatie Grote Schoonmaak

Thuis
27/04/2021
Kijk jij op tegen die grote voorjaarsschoonmaak? Hoeft niet: in 1 dag heb je de klus geklaard met onze deep cleaning-tips.

Kick-off

Neem vooral kartonnen dozen of vuilniszakken mee voordat je aan deze dag begint. Vandaag pakken we de ruimtes één voor één aan, lekker overzichtelijk. Heb je je favoriete muziek al klaarstaan?

 

08.00: de operatie begint

Spuit alvast ovenreiniger in je (combi-)oven. Hang de dekbedden buiten of doe ze in de wasmachine. Zet de ramen open en sluit die weer zodra je in een ruimte begint. Hang matten buiten, klop ze uit en leg ze weer terug als de ruimte aan de beurt is.

 

08.15: 4-delige woonkamer

Deel je woonkamer in gedachten op in vier stukken. Werk die stukken één voor één af als je opruimt. Zet er drie dozen neer: één voor spullen die je wilt weggooien, één voor spullen die je wilt weggeven en één voor spullen die in een andere ruimte horen. Breng de spullen die in een andere ruimte horen weg. Daarna kun je de woonkamer schoonmaken. Eerst afstoffen en dan stofzuigen (ja, haal ook die kussens van de bank!). Vervolgens de ramen zemen.

 

Tip:

Maak olieverfschilderijen schoon met… een witte boterham - zonder korstjes! Haal vervolgens de kruimels van het schilderij met een penseel.

 

Tip van de professionele glazenwasser:

Als je strepen hebt na het ramen wassen, lost wrijven met een prop krantenpapier die meteen op. Was je ramen niet op een zonnige dag: dan droogt de zon ze voordat jij de kans krijgt. En dat geeft strepen!

Neem andere oppervlakken nat af en vervolgens is het tijd om te dweilen. Kies daarvoor een goede, krachtige allesreiniger en doseer niet meer dan aangegeven, dat is niet nodig. Dweil strategisch, dus eindig bij de deur.

 

09.45: Duik de keukenkastjes in

Zo, sop weggieten. Ook voor de keuken geldt: werk per stukje. In dit geval dus per kastje, lade of plank. Haal eerst het kastje leeg, sop het uit (ook hier is allesreiniger je vriend) en zet de spullen weer schoongemaakt terug. Wees kritisch: wat je niet echt nodig hebt, kan weg. Voor etenswaren in de (koel)kast geldt: check de houdbaarheidsdatum.

Oké, en poetsen maar: het fornuis, de gootsteen, de oven, de afzuigkap en de koelkast. Vergeet de vieze vingers op deuren, klinken, kastjes en lichtknopjes niet!

 

Tip:

Leg een vochtige katoenen doek twee minuten in de magnetron op een middelhoge stand. Daarna is al het vuil losgeweekt en kun je de oven verder poetsen met dezelfde doek.

 

12.00: Nooit meer aan

Stop je dekbed in de droger of haal het naar binnen. Tip: stop er tennisballen bij als je een donzen dekbed hebt, dan wordt het geen prop. Gooi je gordijnen in de wasmachine. Die hang je later nat weer op. Ruim je kledingkast op. Twee seizoenen niet aan gehad? Weg ermee. Je hoopt ooit weer in dat kledingstuk te kunnen? Oké, we zullen afspreken dat je er twee mag bewaren. Maar al die andere kleding die niet meer past: maak er iemand anders blij mee!

 

13.30: Even pauze

Je bent al over de helft, dat voelt goed!

 

14.00: Slaapkamergeluk

Terug naar de slaapkamer. Keer je matras. Maak je bed schoon met allesreiniger (hout, staal) en de stofzuiger (matras en ander textiel). Lap de ramen en vensterbank. Maak je bed weer op. Lamellen maak je schoon met allesreiniger en twee washandjes, aan iedere hand één. Vergeet bij het stofzuigen de plinten niet.

 

15.00: Hal-leluja!

De hal en overloop zijn aan de beurt. Vergeet de lampen en de plintjes niet. Stofzuig en dweil ze. Wacht tot ze droog zijn in je keuken of woonkamer.

 

15.45: Laatste loodjes

Tijd voor de badkamer en de wc. Sop de tegels en vergeet de twee meest vieze plekjes van het toilet niet: de spoelknop en de deurklink. Neem in de badkamer je wasmachine af aan de buitenkant en vergeet aan de binnenkant het zeepbakje niet. Als kers op de schoonmaaktaart: zet op verschillende plekken in je huis geurkaarsen of kies voor een huisparfum.

 

Tip:

Poets ook je bezems en afwasborstels. Stofzuig je bezems met een speciaal opzetstuk en draai ze vervolgens rond in een emmer met sop. Je afwasborstels stop je in de afwasmachine.

 

Vanaf nu…

… iedere dag
slaapkamerraam 15 minuten openzetten ∙ doekje over je aanrecht en door je gootsteen halen ∙ een schone vaatdoek en keukenhanddoek nemen ∙ geen vuile vaat laten staan ∙ opruimen, anders kun je over twee maanden weer met die dozen aan de slag!

 

… wekelijks

bedden verschonen ∙ buitenkant van de keukenkastjes, kranen en wasbakken, ook in de badkamer ∙ wc, vaker als je er met meer mensen gebruik van maakt ∙ afstoffen ∙ stofzuigen en dweilen (heb je huisdieren, dan moet dat echt vaker)

 

… maandelijks

koelkast ∙ oven ∙ glazen douchedeuren, grondig ∙ tegels in de ‘natte' ruimtes ∙ ramen lappen: de ene maand binnen, de andere maand buiten

 

… per kwartaal

vriezer ontdooien ∙ besteklades en kastjes ∙ afzuigkap ∙ ieder kwartaal van een andere ruimte: radiatoren schoonmaken, gordijnen en kussens wassen ∙ ieder kwartaal een ander apparaat: (af)wasmachine, koffiezetapparaat, etc. ∙ kijk naar je voorraadkast, probeer die leeg te koken

Ontdek nog meer schoonmaaktips onder onze rubriek ‘Thuis' en de subcategorie ‘Schoonmaken'.

En jij? Welke tips heb jij voor een snelle en gemakkelijke lenteschoonmaak?