Lenteschoonmaak: hoe pak je dat goed aan?

Thuis
2/10/2018
Zin in een geslaagde lenteschoonmaak? Met deze tips pak je de voorjaarsschoonmaak goed aan en verlies je geen tijd.

Het is lente! Je hebt zin in gezond eten en detoxen en de lentekriebels geven in om op te ruimen en oude rommel weg te gooien die alleen maar veel plaats inneemt... En natuurlijk wil je dan ook je huis of flat, of die nu groot of klein is, eens een grondige schoonmaakbeurt geven en opfrissen! Om tijd te winnen heb je bij de grote lenteschoonmaak, een degelijke organisatie nodig.

Lenteschoonmaak: muren en vloeren

De lente is het geschikte moment om de gordijnen af te halen en in de machine te wassen met een goed wasmiddel en een wasverzachter met een lekker geurtje!

Vergeet ook niet de muren af te wassen en te desinfecteren, want die worden vaak vergeten, net als de bovenrand van spiegels, lijsten en deuren, de binnenkant van kasten... Met een goed ontvettend reinigingsmiddel krijg je dat snel voor elkaar.

Lenteschoonmaak: de garage niet overslaan

De garage is typisch zo'n plek waar je allerlei rommel stouwt, spullen die 'altijd nog ergens kunnen voor dienen' (maar uiteindelijk toch nooit van pas komen). Dingen die je bijhoudt 'voor het geval dat', zoals alle kleren die te klein geworden zijn of helemaal uit de mode (een jas in ultra jaren '80-stijl, de gedeukte driewieler van de jongste...).

Dus, als je begint na te denken over het organiseren van de lenteschoonmaak, vergeet dan de garage niet! Organiseer thuis een snuffelmarkt (de Amerikanen noemen dat trouwens een ‘garage sale'), dat is nog de beste oplossing!

Om al die spullen te sorteren, ga je op dezelfde manier tewerk als bij het samenstellen van een 'capsule wardrobe': je neemt elk ding apart en overweegt het volgende:

  • heb je het werkelijk nodig (= ga je het echt ooit nog eens gebruiken?)
  • ben je blij dat je het nog hebt (als je hem totaal vergeten was, dan betekent het vast dat je die oude driewieler echt niet mist!)
  • je weet dat je er iemand een plezier mee kunt doen (speelgoed van de kinderen, kleren enz. worden vaak ingezameld, wat betekent dat anderen er wel behoefte aan hebben).

Voor de organisatie ga je op dezelfde manier tewerk als voor een swap party: nodig je vrienden een tijdje van tevoren uit, reserveer een kleine ruimte waar ze de kleren of accessoires kunnen passen of proberen en neem resoluut het besluit om alles wat er aan het einde van de ruildag overblijft aan liefdadigheidsinstellingen te geven of naar een inzamelcentrum te brengen.

De papierberg opruimen en archiveren

Papieren, papieren... het houdt niet op! We hebben allemaal wel een uitpuilende schoendoos met papieren die zich maar blijven opstapelen! Dit lijstje kan je helpen bij het organiseren van je lenteschoonmaak. Welke documenten moet je in Nederland bewaren... en hoe lang?

  • Particulieren zijn niet wettelijk verplicht hun administratieve gegevens (zoals bankafschriften en salarisstroken) te bewaren, hoewel de fiscus tot 5 jaar na afloop van het aangiftejaar nog mag navorderen. Daarom is het verstandig je belastingadministratie in ieder geval 5 jaar te bewaren. Maar bedrijven en zelfstandigen moeten hun administratie minstens 7 jaar bewaren, en sommige gegevens moet een bedrijf 10 jaar lang bewaren.
  • De akte van een hypotheeklening en het bewijs van volledige afbetaling, mede-eigendommen en briefwisselingen van en naar de beheerder, documenten in verband met nieuwbouw, renovatiewerken of werkzaamheden houd je 10 jaar.
  • Huurovereenkomst, kwitanties van huur, elektriciteit, gas, water telefoon, tv en internet, betalingsbewijzen van kinderbijslag, onderhoudsgeld, verkeersbelasting en uitbetalingsbewijzen van werkloosheid, vakantiegeld, kinderbijslag, vergoeding van arbeidsongeval... bewaar je 5 jaar.
  • Waarborgbewijzen hoef je maar 2 jaar bij te houden. Maar kwitanties en bonnen van duurdere aankopen kun je maar beter niet weggooien zolang je het object nog bezit: die zou je weleens nodig kunnen hebben voor de inboedelverzekering.
  • Documenten in verband met wettelijke samenwoning, huwelijkscontract, trouwboekje, vonnis van echtscheiding, geboorteaangifte, uitspraak van adoptie, notariële akten, schenkingsakte en testament, medische dossiers, diploma's, rijbewijs, pensioensdocumenten... bewaar je levenslang!

Maar de tickets die je meekrijgt als je met je bankkaart betaalt houd je maar bij tot je het bedrag hebt kunnen controleren op je maandelijkse bankafschrift. Daarna... in de prullenbak!

Strijd tegen wanorde

De grootste uitdaging, als je aan de lenteschoonmaak begint, is ervoor te zorgen dat je het effect zo lang mogelijk blijft aanvoelen!

Daarom krijg je hier een paar tips voor het organiseren van dagelijkse orde die je het leven makkelijker maken... tot aan de volgende grote lenteschoonmaakbeurt!

Om te vermijden dat je de garage weer vol gaat stouwen zodra je snuffelmarkt is afgelopen, zou je de gewoonte kunnen aannemen om de keuze te maken tussen weggeven, repareren of recyclen telkens wanneer iets niet meer van nut is of stuk is - kortom, zodra je denkt 'dat is niet erg, dat gooien we wel in de garage'.

Als je het niet kunt repareren, laat je het recyclen. Als je het kunt weggeven, geef het dan weg! Als je het kunt repareren, wat doet het dan in de garage? (Anders betekent het dat je het kunt weggeven... Snap je het idee?)

Bewaar je persoonlijke documenten en papieren op veilige platforms, zoals online bankafschriften, elektronische facturen enzovoort, om de papierberg zo laag mogelijk te houden! En denk eraan een kopie van je identiteitskaart, paspoort en rijbewijs te scannen en digitaal te bewaren: dat kan van pas komen mocht je ze ooit kwijtraken.

En koop alleen kleren die je ook echt zult dragen. Als de kinderen uit hun kleren gegroeid, nogmaals: weggeven of recyclen!

En jij, wat zijn jouw tips voor een geslaagde lenteschoonmaak?