Hoe verwijder je kalkaanslag?

Thuis
8/08/2019
Er zijn heel verschillende manieren om kalkaanslag te verwijderen. Maar hier volgen onze 4 beste tips.

Zo verwijder je kalkaanslag Je hebt vast al veel adviezen gehoord. Maar je hebt waarschijnlijk weinig zin om tijd te verspillen aan het afwegen van de voor- en nadelen van elke methode… Wij hebben daarom enkele eenvoudige tips om kalkaanslag te verwijderen voor je op een rijtje gezet.

1. Blijf kalkaanslag de baas

Kalkaanslag ontstaat als van nature voorkomende mineralen die in water zijn opgelost, zich afzetten op materialen in je huis. Als deze mineralen uitkristalliseren, vormen ze vaak een witte, harde laag en dat is nou die vervelende kalkaanslag die je rond je gootsteen, wastafel, kranen en douche ziet verschijnen. Kalkaanslag is nogal hardnekkig en hoe langer je het laat zitten, hoe meer het zich ophoopt, dus zorg dat je de aanslag de baas blijft door het zo vaak mogelijk te verwijderen. Dan wordt het geen tijdrovende klus.

2. Pas op met boenen

Met hard boenen zul je best wat kalkaanslag kunnen verwijderen. Maar je loopt daarmee ook het risico dat je de finish van je roestvrijstalen gootsteen of douchecabine beschadigt. Om schade aan je mooie keuken of badkamer te voorkomen, kun je het beste kalkverwijderaars en ontkalkingsproducten gebruiken, zoals Antikal dat de mineraalafzetting voorzichtig verwijdert.

3. Laat het inwerken

Als je kalkaanslag de baas blijft (zie tip nummer 1), is het verwijderen van nieuwe aanslag slechts een kwestie van even sprayen met kalkverwijderaar op de betreffende plek, afnemen met een droge of vochtige doek en naspoelen met water. Voor hardnekkige kalkaanslag is een langdurigere behandeling nodig. Voor kalkaanslag op plekken waar het lastig is om een kalkverwijderaar lang te laten inwerken, bijvoorbeeld aan de onderkant van een kraan, heeft Antikal kalkverwijderaar een dikkere formule ontwikkeld, die langer op vertikale oppervlakken blijft zitten. Je kunt ook wat kalkverwijderaar in een plastic kopje doen, dit met een touwtje aan je kraan bevestigen en laten inwerken.

4. Voorkom dat kalkaanslag terugkomt

Maak er een gewoonte van je douche, kranen en douchecabine na gebruik droog te maken, en doe hetzelfde in de keuken. Zo voorkom je dat kalkaanslag zich snel weer kan ophopen.

Ook als het op kalkaanslag aankmomt, is voorkomen het beste. Hoe beter je voorkomt dat het zich ophoopt, hoe makkelijker je het kunt verwijderen!