Hoe reinig je een vaatwasmachine?

Thuis
5/09/2019
Als je vaatwasmachine riekt, is het dringend toe aan een grondige onderhouds- en schoonmaakbeurt. Lees hier hoe je het aanpakt!

Stap 1 voor het reinigen van je vaatwasmachine: trek de stekker eruit

Trek eerst de stekker uit het stopcontact. Haal daarna alle losse onderdelen uit de machine, in het bijzonder de filters, die je in de gootsteen legt. Kijk even na of er geen voorwerpen of etensresten in het filter en de zeefcombinatie achterblijft, want die zouden de oorzaak van de vieze geur kunnen zijn.

Nu kun je met een doek of een spons de binnenwanden van de vaatwasmachine schoonmaken. Geef extra aandacht aan de sproeiarmen, de randen en het deurrubber met Mr. Proper geconcentreerde vloeibare gel. En vergeet niet ook de buitenkant van de deur van je vaatwasmachine aan te pakken.

Stap 2 voor het reinigen van je vaatwasmachine: filters en zeefcombinatie

De filters van je vaatwasmachine zijn essentiële onderdelen. Als ze niet goed onderhouden worden, kunnen ze een behoorlijke evacuatie van het water verhinderen en zal de vaat niet helemaal schoon uit de machine komen …

Dit is dus hoe je het reinigen van het filter en de zeefcombinatie aanpakt. Het is van belang het filter grondig te reinigen en uit te spoelen en de zeefcombinatie aan beide kanten te schrobben. Voor het filter zal een borsteltje praktischer zijn dan een spons. Als je relatief dikke etensresten of afval in het filter aantreft, is het beter ze in de vuilnisbak te gooien dan in de gootsteen. Ideaal is dat je deze stap, het reinigen van filter en zeefcombinatie, een keer per maand uitvoert.

Stap 3 voor het reinigen van je vaatwasmachine: korte programma’s

Nadat je de stekker van de vaatwasmachine weer in het stopcontact hebt gedaan en de filters en zeefcombinatie opnieuw op hun plaats hebt gezet, plaats je een kommetje of een kopje met witte azijn (als ontkalker) in de vaatwasmachine en start je een kort, maar zo heet mogelijk programma. Als je geen witte azijn in huis hebt, kun je het vervangen door citroenzuur, dat hetzelfde ontkalkend effect heeft.

Zodra dit eerste vaatwasprogramma afgelopen is, strooi je ongeveer vier eetlepels bicarbonaat in de machine en start je hetzelfde programma. Dit product doodt bacteriën, ontsmet en verdrijft stank!

Na deze laatste stap is je vaatwasmachine onberispelijk schoon! Herhaal deze 3 stappen ideaal gesproken een keer per maand voor een perfect onderhoud van je vaatwasmachine en aarzel niet om al onze tips te volgen om nog betere resultaten te krijgen en meer uit je vaatwasmachine te halen.

En jij, heb jij tips en advies voor een grondige schoonmaakbeurt van de vaatwasmachine?