Hoe reinig je de koelkast het best?

Thuis
27/04/2021
Wil je de koelkast eens goed onder handen nemen? Ga dan stap voor stap te werk, ontdek onze tips en doe het zoals het hoort.

Maak de koelkast leeg en sorteer het voedsel

Een grondige aanpak is de beste! Haal dus de hele koelkast leeg. Zo maak je het jezelf makkelijker en wordt het schoonmaken van de koelkast heel makkelijk. Het is van belang dat je regelmatig de inhoud inspecteert en sorteert en weggooit wat niet langer eetbaar is. Anders krijgt schimmel vrij spel om zich te verspreiden en dat komt de kwaliteit van noch de etenswaren, noch de lucht in de koelkast ten goede.

Was de losse onderdelen van je koelkast af

Voor je eraan begint, verwijder je alle losse onderdelen. Dat maakt het wassen en afspoelen al heel wat makkelijker. Was alle losse onderdelen van je koelkast met een schoonmaakproduct en een doeltreffend sponsje, zoals de Mr. Proper Wondergum. Let op: voor alle onderdelen van glas gebruik je koud water. Als je warm water gebruikt, riskeert de bruuske verandering van temperatuur het glas te laten barsten. Als je toch liever warm water gebruikt, begin dan met koud water en verhoog beetje bij beetje de temperatuur. Spoel alle onderdelen zorgvuldig na: er mogen geen sporen van schoonmaakproduct overblijven.

Reinig je koelkast vanbinnen

Nadat je de laatjes, roosters en bakjes van de koelkast hebt schoongemaakt, is het tijd om de rest aan te pakken. Omdat je de binnenkant van je koelkast niet kunt naspoelen op dezelfde manier als de losse delen, is het af te raden om hiervoor een chemisch product te gebruiken. Er zouden immers sporen kunnen overblijven die eventueel je voedsel aantasten. In plaats daarvan vermeng je water met azijn en citroensap of water met natriumbicarbonaat. Doop een spons in dit sopje, knijp het uit en begin schoon te maken. Begin met de bovenste wand, ga door met de achterwand, de zijwanden, de bodem, zonder de deur te vergeten. Schrob gerust als het nodig is en sop je spons geregeld opnieuw in het azijn-citroenmengsel of in het water met natriumbicarbonaat. Om te eindigen veeg je alle binnenwanden droog met keukenpapier: veeg elk spoor van vocht weg.

Breng orde in de koelkast!

Oké, je koelkast is helemaal schoon! Nu moet je alles weer op zijn plaats zetten … Zijn alle losse delen helemaal droog? Zet ze dan voorzichtig weer op hun plaats. Zet daarna alle etenswaren op georganiseerde manier terug. Dat betekent: volgens het type. Vlees, vis, bereide schotels en aangebroken melkproducten zet je helemaal bovenin, in het koudste gedeelte. In het midden zet je de bereide spijzen, gebak en niet aangebroken melkproducten. Vers fruit en verse groenten gaan natuurlijk in de groentebak. En tot slot plaats je eieren, mosterd, sauzen en dranken in de deur.

Kwalijke geurtjes mogen er niet in!

En nu de laatste toets! Niets is makkelijker dan het verdrijven van kwalijke geurtjes uit de koelkast. Vul een kommetje met - naar keuze - gemalen koffie, leempoeder, actieve kool (speciaal behandelde koolstof) of natriumbicarbonaat. Elk van deze producten slorpt kwalijke geurtjes op, zodat jouw koelkast altijd fris ruikt! Wat je ook kunt doen, is een paar kurken in de koelkast leggen: dat is niet minder efficiënt!

En jij, wat zijn jouw tips om een koelkast goed te reinigen?