Aardig voor de aarde: tips voor een kleinere voetafdruk

Thuis
27/04/2021
Zou jij ook liever een goede impact hebben op de planeet? Met deze simpele stappen zorg je meteen voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Hoe bespaar je energie?

Met deze kleine aanpassingen in je dagelijkse routine bespaar je energie en geld.

  • Zet de vaatwasser op eco-stand en doe de handafwas op een graadje minder. Ook het huishoudelijke poetswerk kan meestal met minder heet water.
  • De wasdroger is de SUV van het huishouden: met zijn stroomverbruik neemt hij een flink deel van je jaarlijkse energierekening in beslag. Zet dus snel dat wasrekje terug!
  • Gebruik deksels. Door tijdens het koken je potten en pannen afgedekt te houden, bespaar je tot wel 40% energie. En met een snelkookpan kookt je voedsel drie keer zo snel. Resultaat: ook je energieverbruik gaat door drie!
  • Vervang gloeilampen door ledlampen, die besparen 80 tot 85% energie. Voor spaarlampen is dat 75%. Kies ook steeds voor A++ (of hoger).
  • We krijgen vaker te maken met hittegolven en een airconditioner vergroot dit probleem juist. Een ventilator (met verstuiver) is een betere keuze voor het klimaat.

Verminder afval

Recycleren en hergebruiken van spullen en materialen kan een groot verschil maken voor een leefbare wereld. Laat je bij het kopen en weggooien leiden door deze vijf woorden:

  • Refuse: weiger wegwerp plastic en miniverpakkingen. Neem altijd een stoffen boodschappentasje mee.
  • Reduce: koop zoveel mogelijk zonder verpakking of in ieder geval zonder individuele verpakkingen. Onthoud ook dat papier, karton en glas veel beter te recycleren zijn dan plastic.
  • Reuse: gebruik hetzelfde zakje nog een keer. Zo spaar je er al eentje uit. Denk ook eens aan tweedehands kopen en spullen delen. Er bestaan steeds meer online platformen om samen te werken en zaken door te verkopen, bijvoorbeeld kleding, speelgoed, babyspullen en apparaten.
  • Repair: kun je iets niet zelf repareren? Er zijn steeds meer herstelwinkels, naaiateliers en repair cafés, ook online.
  • Recycle: afval scheiden en naar het milieupark brengen maakt hergebruik mogelijk. Er is vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Die maakt andere mensen weer blij met jouw oude spulletjes.

Schoon huis, schone planeet

Je hele huis in een handomdraai helemaal schoon? Die uitdaging heeft krachtpatser Mr. Propre al met glans doorstaan. En nu is zijn volgende schoonmaakproject aan de beurt: de planeet! Zo zijn inmiddels maar liefst 9 van de 10 Mr. Propre producten recycleerbaar, zijn ze deels gemaakt van hergebruikt plastic en bevatten ze geen toegevoegde bewaarmiddelen. Mr. Propre vloeibaar is tot 2x efficiënter, zelfs in koud water*.
Dé ideale oplossing voor een schoon huis dat de planeet respecteert.

* Vergeleken met het bestverkopende merk verdunde vloerreinigers.

En jij, welke gewoontes heb jij om mee zorg te dragen voor onze planeet?