Champignons geven al hun geheimen prijs

Thuis
2/10/2018
Cantharellen, morieljes, eekhoorntjesbrood… Maak deze herfst eens wat vaker gerechten met champignons. Ze zijn zo smakelijk bij gebraad, in een stoofpotje of omelet, maar ze prikkelen je papillen alleen maar als je ze goed weet klaar te maken…

Champignons uitkiezen

Tegen het einde van de zomer vind je in de bossen weer allerlei heerlijke soorten paddenstoelen. Maar kijk goed uit! Voor je er met je mand op uit trekt om zonder meer champignons te gaan wildplukken, is het sterk aangeraden een gespecialiseerde gids te raadplegen om te weten welke soorten je moet laten staan. Voor je ze bij de groenteboer of in de winkel koopt, kijk je eerst of de champignons er goed en droog uitzien. Een verlepte champignon haal je er zo uit.

In deze boeken vind je de nodige informatie:

  • 'Paddenstoelen en schimmels van West-Europa' Roger Phillips
  • 'De grote paddenstoelengids' Edwald Gerhardt

Hoe maak je ze schoon?
Om de smaak van champignons te bewaren is het beter ze niet te pellen of te wassen. Veeg ze gewoon schoon; een eerste keer met een vochtige, een tweede keer met een droge tissue. Harde steeltjes snijd je beter weg. Verwijder ook te sponzige steeltjes en eventueel de lamellen bij iets te rijpe champignons. Als er echt te veel zand aan vastzit, kun je ze even spoelen, maar laat ze vooral niet weken. Maak je geen zorgen over je vaatdoeken, de zandvlekken zijn er makkelijk uit te krijgen met een geschikt wasmiddel.

Het beste eet je op
Hoewel sommige soorten rauw kunnen worden gegeten (kastanjechampignons), zijn de meeste pas eetbaar nadat ze gebakken zijn. De hoeden van grote paddenstoelen kun je vullen of in schijfjes snijden en de steeltjes in sauzen gebruiken. Kleine wilde champignons (weidechampignons, cantharellen, keizersamanieten...) zijn superlekker als groente bij je gerechten.

Enkele supersnelle recepten
Eekhoorntjesbrood à la bordelaise:
Koop mooie paddenstoelen, veeg ze schoon en snijd de steeltjes af. Kneed de hoedjes in blokjes en hak de steeltjes fijn. Hak sjalotten fijn. Bak alles enkele minuten met broodkruim in een pan. Voeg op het einde een scheutje citroensap toe en bestrooi met gehakte peterselie.

Goed om te weten:
De fijnste stukjes eekhoorntjesbrood kun je ook rauw eten in een slaatje. Ze zijn ook heerlijk gebakken, in een omelet, in een soepje of als groente. Om ze te bewaren kun je ze steriliseren, drogen of op olie zetten.

Oesterzwammen:
Oesterzwammen moeten stevig en vlezig zijn, niet slijmerig. De hoedjes moeten intact zijn, zonder stippen. Er mogen geen witte draden aan zitten, want dat betekent dat ze niet vers meer zijn. Verkies jonge oesterzwammen die je herkent aan hun lichtkleurig hoedje. Opgelet: oesterzwammen zijn niet lang houdbaar.

Oesterzwammen met tomaat:

  1. Maak de oesterzwammen schoon door het onderste gedeelte ervan af te snijden en spoel ze heel even onder stromend water. Droog ze en snijd ze in dunne plakjes.
  2. Hak de uien en bak ze in olie. Voeg de gepureerde tomaten toe, de bouillon of de wijn, laurier, citroensap en breng op smaak met zout en peper. Voeg de oesterzwammen toe. Zet het deksel op de pan en een minuut of tien bakken op een hoog vuur.
  3. Haal het deksel van de pan, zet het vuur lager en laat 45 minuten op een heel zacht vuurtje sudderen.

Cantharellen:
Gebakken cantharellen zijn heerlijk in een omelet of roereieren en bij konijn of kalfsvlees. Je kunt ze ook minstens een uur marineren in een vinaigrette met fijne kruiden. Opgelet: je moet ze zorgvuldig schoonmaken door ze heel even onder stromend water te houden en ze daarna op keukenpapier te laten uitlekken.