Gelakte ham

Gelakte ham

Een traditioneel en feestelijk kerstrecept vergt misschien wat voorbereiding maar deze gelakte ham hoef je alleen maar in de oven te zetten voor het diner. Een stressvrij en toch indrukwekkend gerecht waarbij je genoeg tijd hebt voor je gasten.


Ingrediënten (voor 12 personen)

  • Een gerookte ham van ongeveer 5 kg, eventueel met bot
  • 2 uien, in vieren gesneden
  • 1 el kruidnagels
  • 1 el jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes, liefst verse

    Voor het glazuur:
  • 240 ml pruimenjam
  • 240 ml sinaasappelsap
  • 3 el ahornsiroop
  • Snuifje gedroogde, gemalen chilipeper
  • 60 g kruidnagels
Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Bereiding

  1. Leg de ham in een grote pan, voeg de uien, kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadjes toe en vul aan met water tot de ham onder staat. Breng aan de kook en laat 3 ½ uur zachtjes koken.


  2. Haal van het vuur en zet opzij. Laat de ham volledig afkoelen in het kookvocht en bewaar hem zo een nacht in de koelkast.


  3. Doe de pruimenjam samen met het sinasappelsap, ahornsiroop en chilipeper in een steelpannetje en laat dit mengsel 10 minuten zachtjes koken tot je een dikke gelei krijgt.


  4. Verwarm de oven voor op 170 °C en laat de ham hierin nog 2 ½ uur garen.


  5. Haal de ham uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220 °C. Verwijder eventueel het vel van de ham mocht dat er nog aan zitten. Maak inkepingen in een kriskras patroon in het vet en steek hier de kruidnagels in. Smeer met een kwastje het glazuur over de ham en bak 30 minuten in de oven of tot het buitenste laagje mooi goudbruin is geworden. Laat de gelakte ham vervolgens 30 minuten rusten, snijd in mooie dunne plakken en serveer.


Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven