Moes maken, invriezen of inmaken?

Thuis
9/10/2018
Weet je geen raad meer met al het fruit en de groenten die je moestuin deze zomer opleveren? Dan maak je er toch moes van! Of je kunt al dat lekkers invriezen of zelf inmaken: wat je het liefst is!

Het is eindelijk zomer en in de tuin oogst je zo veel fruit en groenten dat je niet meer weet wat je ermee moet beginnen. Om al die gezonde verse voeding te bewaren heb je verschillende opties: je fruit en groenten zelf inmaken, invriezen of er moes van maken.

Techniek nr. 1: inmaken

Dus, hoe kun je zelf inmaken en wecken? De eerste stap is het steriliseren van weckpotten: dat is van doorslaggevend belang om te vermijden dat je fruit en groenten bederven. Daarna ga je uitzoeken welk fruit en welke groenten je wilt bewaren. Groenten kun je best eerst gaarkoken. Bonen, asperges, broccoli, lychee, kersen of perziken... alle seizoensgroenten en fruit kunnen in een weckpot bewaard worden. Vul de bokalen en voeg er tot 2 cm onder de rand water aan toe. De laatste stap bij het zelf inmaken van voedsel is het steriliseerproces op zich: de potten worden luchtdicht afgesloten en verhit in een inmaakketel, een snelkookpan of gewoon een grote kookpan met kokend water.

Bewaar de potten in een droge, frisse en donkere ruimte: de zolder of de kelder zijn prima geschikt.

Techniek nr. 2: fruit en groenten invriezen

Als je geen tijd hebt voor inmaken, kun je het fruit en de groenten gewoon invriezen. In dat geval begin je met het wassen van het fruit of de groenten. Je zou de groenten eventueel kunnen blancheren in zout kokend water, zodat ze gebruiksklaar zijn wanneer je ze uit de vriezer haalt. Ingevroren fruit is perfect voor het maken van heerlijke toetjes, ook wanneer het fruitseizoen lang voorbij is...

Techniek nr. 3: moes maken

Inmaken is een goede bewaarmethode, maar je zou ook moes kunnen maken van al dat fruit. In de zomer heb je keuze te over: perziken, mango's, aalbessen, frambozen, aardbeien... en met rabarber kun je deze overheerlijke rabarbercompote maken! Schil het fruit, snijd het eventueel in stukken en verwijder de pitten. Doe het daarna in een pan met kokend water en kook het op een laag vuurtje zacht. Houd het spannend en maak ook eens een compote van zomergroenten! De liefhebbers van hartige gerechten zullen je dankbaar zijn. En het is ook effectief trucje om ervoor te zorgen dat je kinderen 2 ons groente en 2 stuks fruit binnenkrijgen.

Na al deze keukenvlijt veeg je het afval van het fruit en de groenten met een uitstekend schoonmaakmiddel snel van het aanrecht of de tafel!

En jij, welke techniek pas jij toe om fruit en de groenten tot lang na de zomer te bewaren?