Japanse gedroogde groenten zijn ultragezond! Recept om zelf groenten te drogen

Thuis
28/04/2020
Wil je je eigen gedroogde groenten maken? Deze bereidingswijze komt rechtstreeks uit Japan!

In Japan bestaat al heel lang een gebruik dat erin bestaat groenten over een lange periode te bewaren door ze te drogen. Onlangs werd aangetoond hoe voedzaam gedroogd fruit en gedroogde groenten zijn en hoeveel smaak ze hebben, vandaar de toenemende populariteit van dit gebruik. Ze zijn heel geschikt om in de winter te eten, omdat je in dit seizoen behoefte hebt aan ‘krachtvoer', voedsel waar je veel energie van krijgt (lees ook Groenten op tafel in de winter!). Doe de test: je zult snel helemaal in de ban zijn van de praktische, gezonde en smakelijke kant van gedroogde groenten!

Gedroogde groenten: welke voordelen?

  • Ze hebben meer smaak. Door verdamping van een groot deel van het vocht van de groente wordt de smaak erg geconcentreerd. Daarom hebben gedroogde groenten zo'n bijzonder sterke smaak!
  • Een unieke textuur. Als de groenten half gedroogd zijn, zul je hun aangename en zachte textuur op prijs weten te stellen.

Wat je nodig hebt om je groenten te drogen

Voor het drogen van groenten, heb je een zeef nodig, en/of ander gerei zoals een droognet of een droogmandje die verkocht worden in winkels waar je spullen voor vissers kunt kopen. We raden je aan wasknijpers te gebruiken om de stukjes groenten vast te pinnen om elk contact onderling te vermijden zodat de stukjes achteraf niet aan elkaar blijven plakken.

Wil je gedroogde groenten in een recordtijd? Dat kan! In dat geval koop je gewoon een dehydrator: met zo'n droogapparaat hoef je niet te wachten tot je groenten op natuurlijke wijze gedroogd zijn!

Waar droog je de groenten?

Profiteer van een zonnige en droge dag om je groenten buiten te laten drogen. Dat is de ideale setting! Als je ze goed gesneden hebt, kun je in ongeveer drie uur tijd al half gedroogde groenten krijgen. Kies bij voorkeur een zonnige plek met een beetje wind.

Hoe bewaar je gedroogde groenten?

Halfdroge groenten kun je in een plastic doos leggen en daarna 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Als ze volledig gedroogd zijn, kun je ze op kamertemperatuur bewaren.

Welke groente is geschikt voor drogen?

  • Kerstomaatjes. Het is aangeraden de pitten te verwijderen om schimmel te voorkomen. Snijd de tomaat met een mes verticaal doormidden en haal de pitten er voorzichtig uit. Na enkele uurtjes drogen, wordt de tomaat al zachter van smaak; na drie dagen, zijn je gedroogde tomaatjes klaar!
  • Aubergine. Snijd ze in dunne schijfjes van een paar millimeter en droog ze gedurende ongeveer 5 uur. Je zult zien dat de aubergines, eenmaal gedroogd, minder tijd vergen om in je gerechten te worden verwerkt!
  • Aardappel. Snijd ze in dunne schijfjes en allemaal ongeveer even groot. Droog ze in ongeveer 3 uur tijd, bak ze daarna gaar en trakteer jezelf! Met een klein beetje olie zullen je gedroogde aardappels sneller gaar zijn.

Heb je je schort goed besmeurd terwijl je aan het werk was, was hem dan met Ariel!

En jij, heb jij weleens gedroogde groenten geproefd en indien ja, welke groenten?