Een origineel kerstdiner … zonder verspilling!

Thuis
30/11/2018
Dit jaar wil je voor het kerstdiner eens iets anders dan de eeuwige kalkoen met kastanjes? Een origineel en lekker kerstdiner, dat kun je ook zonder verspilling klaarmaken … helemaal ecologisch!

Wil je dit jaar met kerst iets anders serveren dan de traditionele kalkoen met kastanjes? Dit zijn ideeën voor een origineel kerstdiner zonder verspilling … omdat het nooit te laat is om je goede voornemens waar te maken!

Aardappel, helemaal anders

Als afwisseling op de kastanjes ga je voor zoete aardappel. De zweem van zoet van deze basisgroente past perfect bij een origineel kerstdiner. Van zoete aardappel kun je een mousseline maken, waaraan je de kruidige smaak van nootmuskaat, gember of ook kaneel kunt toevoegen.

Je kunt je gasten ook verrassen met vitelotte of truffelaardappelen, die donkerpaars vruchtvlees hebben! Een puree van truffelaardappel smaakt heerlijk bij kalfsvlees of gebakken ganzenlever. Het enige nadeel is dat ze vlekken kunnen maken. Houd daarom altijd een uitstekend wasmiddel binnen handbereik!

Om verspilling te vermijden, maak je chips van de aardappelschillen van de vitelotte of zoete aardappel. Voeg er een straal olijfolie aan toe, wat zout en peper en enkele kruiden of specerijen naar smaak. Zet de schillen daarna zo'n 15 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Ziezo: een compleet origineel en ecologisch aperitiefhapje!

Fruit, dolgraag

Ligt er te veel overrijp fruit in de fruitmand? Goed nieuws! Van vijgen kun je heerlijke jam maken. Ook een perenjam met kruiden is onweerstaanbaar op een gegrild sneetje brood met ganzenlever, als voorgerecht!

Gebruik ze ook om zelf een zoetige vinaigrette te maken. Die meng je door de salade die je bij de kaas serveert, aan het einde van de maaltijd. Het geeft je kerstdiner een originele toets!

Een 100% gerecycled dessert

Gebrek aan inspiratie voor het dessert van je origineel en ecologisch kerstdiner? Loop niet meteen naar de bakker voor een taart. Inspecteer eerst alle keukenkasten om eens te kijken of je in al die aangesneden pakjes niet de nodige ingrediënten voor een taart kunt vinden. Van de ontbijtrestjes van de afgelopen week zou je ook een heerlijke brioche kunnen maken.

Beurs fruit kun je makkelijk in een dessert verwerken. Van bananen maak je banana bread, die heerlijk smaakt met een saus van gesmolten chocolade. Appels, mandarijnen of ananas kun je gewoon in de oven bakken met een beetje honig. Dat zijn verrukkelijke desserts, gegarandeerd zonder verspilling!

Welke recepten je ook kiest voor je kerstdiner, ga altijd voor een feestmenu waarvoor je lokale groeten en fruit kunt gebruiken. Dat is de eerste stap naar een milieuvriendelijke , ecologisch verantwoorde keuken!

En jij, wat ga jij allemaal klaarstomen voor het kerstdiner?