Na een lange wandeling verdien je een lekker warm drankje om jezelf op te warmen. De koffiebartrend heeft ons laten ontdekken dat er meer is dan koffie met melk en suiker. Lekker in het Leven geeft je een minicursus warme drankjes maken, zodat je zelf thuis als een ware barista aan de slag kunt.
Ingrediënten
1. Gember koffie
(voor 4 tassen)
4 tl gembersiroop
4 cm verse gember
150 ml room
4 kopjes koffie (één voor elke mok)
een spuitzak
optioneel: stukjes nougat
2. Chai latte
1 tl kruidnagels
1 tl vers gemalen peper
1 tl kardemom zaadjes
1/2 tl geraspte nootmuskaat
1 tl gemalen kaneel of een kaneelstokje
1 tl gemberpoeder
1 kopje melk
suiker of honing naar smaak
3. Witte chocolademelk
200 ml melk (genoeg voor een mok)
5 tot 6 blokjes witte chocola
100 ml slagroom
een handvol marshmallows
1 theelepel hagelslag
optioneel (voor zoetekauwen): 1 theelepel suiker of honing
Zo maak je het:
1. Gember koffie

Giet een theelepel gembersiroop in elke mok en schenk hier de koffie bij. Rasp de verse gember en klop de slagroom stijf.
Schep de slagroom in een spuitzak en vul de koffiemokken op met een grote toef.
Bestrooi met de geraspte gember en/of stukjes nougat.
2. Chai latte

Masala thee, ook wel bekend als chai, komt uit India. Deze heerlijke kruidenthee maak je gemakkelijk zelf: rooster de specerijen even in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat ze afkoelen en maal ze fijn met behulp van een keukenmachine of een vijzel. Zet opzij of bewaar in een luchtdicht doosje. Verwarm de melk (je kunt gewone of sojamelk gebruiken) met ongeveer 1/4 theelepel van de chaimix in een steelpannetje.
Haal van het vuur en voeg een theelepel losse zwarte thee of een theezakje toe. Laat deze voor een paar minuten trekken en giet de melk door een zeefje in een theeglas.
Voeg suiker of honing naar smaak toe. Met een scheutje gembersiroop kan je je chai latte nog een extra
spicy touch geven.
3. Witte chocolademelk

Voor deze extra luxe chocolademelk verwarm je de melk op een laag vuur. Klop ondertussen de slagroom stijf, maar roer wel regelmatig in de melk. Wanneer de melk warm is, giet deze in een hoog glas.

Voeg de blokjes witte chocola toe en roer goed tot ze gesmolten zijn. Voeg honing of suiker naar smaak toe en schep er vervolgens de slagroom op. Versier je witte chocolademelk met marshmallows en hagelslag.
Nu mag het best koud weer worden!