Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

Doe mij maar 1 oud brood

doe-mij-maar-1-oud-brood
0
Ik zou liever helemaal niets weggooien en ervoor zorgen dat altijd alles op raakt. Als je elke avond thuis bent en voor een groot gezin kookt, vinden de restjes vanzelf hun weg naar de tafel. Helaas zijn wij maar met z'n drietjes en eten we vaak buiten. Vooral de broodtrommel was tot voor kort een delicaat onderwerp. Vaker wel dan niet kieperde ik op woensdag een half brood en drie steenharde kleine broodjes weg die ik op zondag had gekocht. Soms ook nog een half krentenbrood en twee croissants...

Maar eindelijk heb ik de oplossing gevonden. Sinds kort woon ik in een groter huis met een keuken die dubbel zo groot is, én heb ik veel meer werk- en opslagruimte. Dat stimuleert mijn creativiteit! Het begon met een broodpudding gemaakt van croissants. Later gebruikte ik voor de gehaktballetjes een paar schijfjes oud brood in plaats van paneermeel. Een soort broodverwerkingsfase is dus ingetreden. De voorbije weken werd het mijn uitdaging om geen kruimel brood meer bij het vuil te gooien. En kijk: er kwamen een paar nieuwe recepten tot stand!

Wat denken jullie hiervan?

Brood wordt... zuiderse bruschetta
Snijd oudbakken brood in dunne plakjes en bestrijk deze lichtjes met olijfolie. Gril ze aan beide kanten goudbruin en beleg verder met in kwartjes gesneden verse vijg en plakjes manchego (schapenkaas). Gril nog even en bedruppel met honing.

Brood wordt... een slaatje met pittige croûtons
Snijd oudbakken brood in blokjes. Verhit een grote pan op het vuur met een bodem olijfolie. Doe hierin een doormidden gesneden teentje knoflook, een takje rozemarijn, flink wat grof zeezout en zwarte peper van de molen. Laat de olie alle smaken opnemen en verwijder dan de knoflook en de rozemarijn. Bak het brood mooi goudbruin in deze gearomatiseerde olie en strooi het daarna over een knapperige groene salade. Vul naar believen aan, bijvoorbeeld met schilfers parmezaan.

Brood wordt... een Italiaanse croque
Bestrijk twee sneetjes oudbakken brood met olijfolie (gebruik een penseeltje). Dit zijn de buitenkanten van je croque. Beleg de binnenkant met plakjes mozzarella, Italiaanse ham, tomaat en basilicum. Breng goed op smaak met zout en peper. Druk de twee broodhelften goed dicht en bak ze in een toaster of pan.

Brood wordt... Gewonnen brood (wentelteefjes) met speculaaskruiden
Dompel sneetjes oudbakken brood achtereenvolgens onder in melk en losgeklopt ei. Bak goudbruin in boter en breng op smaak met speculaaskruiden (of kaneel).

Brood wordt... Gewonnen brood met feta
Klop een paar eieren los in een kom en verkruimel er een pakje feta in. Voeg nog fijngesneden bladpeterselie, zout, peper en paprikapoeder toe. Dompel de sneetjes oudbakken brood hierin en bak ze goudbruin in boter.

Brood wordt... gezonde vissticks met broodkorstje
Hak oudbakken brood tot kruimels in de keukenrobot. Paneer vervolgens enkele reepjes witte vis. Dompel ze achtereenvolgens onder in bloem, losgeklopt eiwit en het broodkruim. Leg ze naast elkaar op een bakplaat, bedruppel lichtjes met olie en zet 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

Brood wordt... toast bolognaise
Rooster een paar sneetjes oudbakken brood en beleg ze met een restje opgewarmde bolognaisesaus.

Brood wordt... boterhampizza
Toast een sneetje oudbakken brood lichtjes aan. Bestrijk met kant-en-klare tomatensaus en beleg verder (niet te veel!) met bijvoorbeeld uiringen, plakjes champignon, stukjes paprika, olijvenringen, salami en geraspte kaas. Zet onder de gril tot de kaas gesmolten is.

Brood wordt... broodpudding
Laat al je broodresten (en oude koffiekoeken en koekjes) weken in melk (alles moet nét onderstaan). Voeg 4 à 5 eieren toe, een schep suiker, vanillepoeder en de geraspte schil van 1 citroen. Kneed tot een homogeen mengsel en giet in een ingevette cakevorm. Bak ± 50 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Brood wordt... toast met chocoladepasta
Simpel en geniaal. Rooster je sneetjes oudbakken brood en besmeer ze meteen (als het brood nog warm is) met chocoladepasta.

0

Je reactie toevoegen

Misschien iets voor jou: