De top van makkelijke recepten

Thuis
2/10/2018


Nu je weet hoe je de kinderen en hun groentjes kunt verzoenen en weet te koken voor je baby, hoef je alleen nog te leren welke keukentips je kunt toepassen om niet alleen je voedingsbudget in de gaten te houden, maar ook nog eens elke dag evenwichtig te eten. Zelfs wanneer je met jouw drukke agenda je schoenen voorbij loopt!

Weetjes over de basiskeuken

In een goed georganiseerde keuken kun je niet zonder planning. Met een goede planning kun je voorzien wat je in een hele week kunt klaarmaken. Met deze ideetjes voor makkelijke recepten vul je de planning snel in en zullen de lege vakken je niet afschrikken.

Keukentips voor vleesgerechten

Kip is een uitstekende bron van eiwitten en vitamines en het ideale ingrediënt voor makkelijk klaar te maken recepten voor de doordeweekse avondmaaltijd.

  • Gril de kip zonder het vel.
  • Als je ham klaarmaakt en je er een beetje voor een andere dag van opzij wil houden, moet je hem zo snel mogelijk in de koelkast leggen. Wist je dat je ham ook kunt invriezen?
  • Vlees invriezen is een goede keukentip om te besparen op je budget. Koop het vlees in de korting en vries het in voor later. Maar vergeet niet dat je het moet invriezen voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. En wanneer je het laat ontdooien, moet het in de eerstvolgende dagen worden gegeten. Als je ervoor kiest het vlees in de microgolfoven ontvriezen moet je het meteen bereiden.

Keukentips voor visgerechten

Maar er zijn ook goede keukentips voor vis!

  • Een of twee gerechten met vis per week zijn goed voor de gezondheid. Verse tonijn, zalm, sardines en forel zijn aanraders. En dat geldt ook voor tonijn uit blik!
  • Witte vis zijn een uitstekende basis voor een gezonde voeding en erg lekker met gestoomde groenten of rijst.

Keukentips voor gerechten met rijst of pasta

Zetmeelhoudende voedingsmiddelen zijn een goede bron van koolhydraten, energie onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine B, vezels, calcium en ijzer. Keukentip: je voeding moet ongeveer 30% koolhydraten bevatten.

  • Het is van belang variatie aan te brengen in de bijgerechten en de voorkeur te geven aan de meest voedzame: tomatensauzen of groenten, kip en citroen, kaassaus.
  • Als de kinderen om pasta met pesto vragen, waarom zou je aan de saus dan niet een paar groenten toevoegen zoals kleine stukjes wortel of broccoli.
  • Wanneer je rijst kookt moet je een paar regels in acht nemen, vooral als je hem van tevoren klaarmaakt. Zodra hij gaar is moet je hem op minstens 60 graden warm houden. Maar als je hem liever koud eet, koel hem dan heel even af onder stromend koud water. In ieder geval mag je hem niet langzaam laten afkoelen.
  • Pasta en rijst zijn ideaal wanneer je even geen verse voedingswaren hebt.

Met deze eenvoudige keukentips die je handig kunt gebruiken in de keuken van alledag hoef je je hoofd niet meer te breken over het menu! En om de keuken achteraf schoon te maken, gebruik je gewoon een goed schoonmaakmiddel.

En jij, wat zijn jouw tips voor het doordeweeks menu?