De beste keukens ter wereld: eetgewoonten en tafelmanieren

Thuis
27/04/2021
Als je interesse hebt voor andere culturen en buitenlandse keukens krijg je van Lekker in het Leven tips over etiquette in landen waar gastronomie een belangrijke cultuurpijler is.

Frankrijk en Italië zijn landen met een uitstekende gastronomische reputatie. Tegenwoordig horen ook Marokko en Japan bij de vele exotische vakantiebestemmingen waarvan de heerlijke keukens in de afgelopen 20 jaar ook in onze contreien zijn doorgedrongen. In al deze landen met een reputatie van beste internationale keuken gelden aparte tradities en gewoonten, of dat nu in het versieren van de tafel is of in de manier waarop je er eet en drinkt. Zo kun je bijvoorbeeld een rundsaté met pindasaus niet met vork en mes eten. Dit is een overzicht van tradities die je moet kennen voordat je op reis vertrekt.

Hoe geniet je van de beste keukens ter wereld?

Als er één keuken is die het in de voorbije 10 jaar helemaal gemaakt heeft, dan is het wel de Japanse! Het eten van sushi, maki of yakitori is tegenwoordig net zo gewoon geworden als het laten leveren van pizza. In je euforie heb je de neiging je alleen maar te concentreren op je eigen bord en glas. Maar wist je dat het in Japan als erg onbeleefd wordt ervaren als je het glas van je genodigden niet steeds bijvult wanneer het leeg is? Dat is iets waar je moet op letten!

Een ander Aziatisch land, Zuid-Korea, heeft een overheerlijke keuken, een van de beste ter wereld. Behalve de bekende Koreaanse barbecue, kun je er genieten van een smakelijke rijstschotel die bibimbap heet of een Koreaanse ravioli die mandu wordt genoemd. Een andere specialiteit is gefermenteerde groente: kimchi! Maar voordat je je tanden in al dit lekkers zet, moet je erop letten dat de oudste persoon aan tafel het startsein heeft gegeven!

Noorwegen wordt niet vaak geciteerd als een van de beste wereldkeukens, maar eerder als het land waar je op zeer originele, zeg maar extreem originele manieren vis eet… Daarbij denken we vooral aan de rakfisk, met gefermenteerde forel. Het is ook een land waar veel wild wordt gegeten en het is geen uitzondering om er wild in de vorm van charcuterie aan te treffen, zoals de morrpølse. Maar let op als je dit broodje worst eet, want de Noren hebben de gewoonte voor elk gerecht mes en vork te gebruiken, zelfs voor een broodje! Met goede manieren heb je hun hart al half gewonnen!

Gebruiken en goede manieren in Afrika

Marokko heeft ongetwijfeld een van de beste internationale keukens! Tajine, couscous, pastilla, rfissa, tanjia en allerlei patisserie maken Marokko tot een gastronomische bakermat. Daarom kun je maar beter weten welke gebruiken er in dit land gelden om de keuken naar waarde te schatten. Neem best ook een goed wasproduct mee tegen eventuele vlekken, want de Marokkaanse keuken is vrij vet en pittig gekruid!

Zo is het er bijvoorbeeld de gewoonte om zonder bestek, gewoon met je handen te eten en meestal bedient iedereen aan tafel zich aan dezelfde schaal! Inderdaad, een van de beste keukens ter wereld heeft nog een sterk samenhorigheidsritueel behouden. Let er wel op dat je aan tafel alleen maar je rechterhand gebruikt, de linkerhand wordt immers als onrein beschouwd. Bovendien moet je niet alle geruchten over oude tradities geloven: het is niet overal netjes om aan tafel een boer te laten, dat kun je dus maar beter vermijden.

In een ander Noord-Afrikaans land, Egypte, vind je allerlei buitengewoon smakelijke gerechten uit een van de beste wereldkeukens: koshary, oum ali of hamam mahshi zullen je smaakpapillen laten tintelen. Maar let erop je tafelgenoten niet te beledigen met het op smaak brengen! Het is immers krenkend om zout toe te voegen aan de inhoud van je bord. Dat wordt zelfs gezien als een regelrechte vernedering van de kok.

We citeren nog een aantal andere gewoonten: zoals het feit dat je in Hongarije niet met een glas bier mag toosten, dat je in Turkije de rekening niet met anderen deelt (het is de gastheer die betaalt), dat je in Zuid-Amerika (vooral in Bolivia) geen zaken aan tafel bespreekt en dat je in India je bord niet leeg eet, tenzij je als de bliksem een nieuwe portie geserveerd wilt krijgen!

En jij, welke eetgewoonten heb jij op je diverse reizen weten te ontdekken?