Lekkere koekjes met pit

Lekkere koekjes met pit

Zes manieren om klassieke recepten om te toveren tot bijzondere traktaties.


Een schaal met een assortiment zelfgemaakte koekjes hoort bij de feestdagen. Voeg voor een frisse variatie aan- de vertrouwde recepten gewoon extra specerijen toe. 

Iedereen kijkt uit naar het traditionele bakken – en eten – van koekjes tijdens de feestdagen. De klassieke koekjesrecepten blijven natuurlijk favoriet. Maar voeg enkele extra smaakmakers toe aan jouw klassiekers voor koekjes met pit. Typische kerstsmaken zijn kaneel, nootmuskaat, piment en gember.

De geur van kaneel brengt je gelijk in de kerststemming. Het verwarmt de zintuigen, stimuleert de eetlust en geeft een gevoel van geluk. Kaneel is dé smaak van de feestdagen en is in allerlei recepten te vinden, van koekjes tot drankjes.   

De combinatie kaneel-nootmuskaat-kruidnagel is niet weg te denken uit een goede glühwein, en ook anijs, peper en kardemom horen in ons lijstje thuis. Deze zelfde ingrediënten worden bijvoorbeeld in het Amerikaanse gingerbread gebruikt net als in de écht Europese klassiekers:

Speculaas wordt gekruid met kaneel, nootmuskaat en gembernet  als kardemom en witte peper. Voor pepernoten worden kaneel, kruidnagels en gemalen noten gebruikt - en in Duitstalige landen worden ze vaak besprenkeld met poedersuiker om op sneeuwballetjes te lijken.

Lebkuchen, de traditionele Duitse kerstkoekjes, worden op smaak gebracht met gember, piment, kardemom, kruidnagels, foelie, koriander en anijs. 

Het bakken van al die verschillende soorten koekjes kan veel tijd in beslag nemen, zeker wanneer ieder uur telt met een lange to-do lijst: van cadeautjes kopen en de kerstboom versieren, tot het grote Kerstdiner voorbereiden. 

En dan zijn er natuurlijk ook nog al die feestjes waar je naar toe wilt… Geen wonder dat de feestdagen de kortste dagen van het jaar zijn! Maar kerstkoekjes zijn het ideale geschenk voor de gastvrouwen (en –heren) van al deze leuke feestjes, zowel als het perfecte bedankje voor meesters en juffen, buren, collega’s en vrienden, dus maak er een gaatje voor vrij… 
 
Hoe meer smaken, hoe meer plezier, maar om het makkelijk te houden voeg je gewoon deze kruiden toe voor een feestelijke assortiment. Een partij zandkoekjes kan je gemakkelijk in twee of meer soorten koekjes onderverdelen. 

Nog een tip om je assortiment kerstkoekjes uit te breiden is een ruilfeestje organiseren: ruil gewoon een dozijn van jouw koekjes met die van vriendinnen…

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De volgende zes suggesties zijn unieke manieren om jouw klassieke recepten een eigen toets te geven:

1. Kruidige zandkoekjes
Voeg een vleugje koffie, een beetje kaneel, kardemom en gekristalliseerde gember toe aan je beslag. Vervang de bruine suiker door witte suiker. 

2. Kaneelkoekjes
Steek voor het bakken een stokje in de koekjes zodat de kinderen het als lolly kunnen vasthouden.

3. Kruidkoekmannetjes
In plaats van geglazuurde mannetjes, kan je met vormpjes ook kerstboompjes, sterretjes, sneeuwvlokken en hartjes maken. Zeef er wat poedersuiker overheen als sneeuw.

4. Jamkoekjes
Nog zo’n traditioneel recept dat heerlijk smaakt met kaneel: gebruik foelie en gesuikerde gember in het midden, en voeg twee mini-pretzels toe als rendiergeweien.   

5. Gemberglazuur (voor koekjes)
Laat de bruine suiker, melasse, gember en een ¼ kopje water inkoken. Klop op terwijl de suiker smelt. Laat 1 tot 2 minuten indikken en dan afkoelen. 

6. Gekruide biscotti
Voeg stukjes gesuikerde gember en een theelepeltje elk van kaneel, foelie en andere winterse kruiden toe voor een kerstversie van het klassieke Italiaanse koekje. 

Kruidkoekjes

  • 3 eetlepels witte suiker
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel specerijen: piment, kruidnagel en nootmuskaat
  • 220 g donkerbruine suiker
  • 100 g witte suiker
  • 220 g zachte boter
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 320 g bloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout

  1. Verwarm de oven voor op 150° C.
  2. Voor de kaneelsuiker: meng de 3 eetlepels witte suiker, de kaneel en de mix van specerijen samen in een kommetje en zet dit opzij. 
  3. Meng met de mixer de donkerbruine en witte suiker in een grote beslagkom op middelhoge snelheid. Voeg boter toe tot het een korrelig geheel wordt. Voeg de eieren en het vanille-extract toe en klop op tot een licht en luchtig beslag.
  4. Klop de bloem, het bakpoeder en zout samen in een aparte kom. Voeg aan het suikermengsel toe en klop op lage snelheid; net genoeg tot het goed vermengd is. Als je het teveel opklopt krijg je taaie koekjes!
  5. Rol het deeg uit tot kleine balletjes en rol ieder balletje door de kaneelsuiker. Plaats de koekjes op bakpapier en bak ze op 150° C gedurende 18 tot 20 minuten. Haal de koekjes van het bakpapier en leg op een taartrooster om af te koelen.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Ik heb de standaard kruidkoekjes samen met mijn zoontje gemaakt en ze zijn echt super lekker. Bedankt voor het delen van het recept.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven