Het geheim van een goede gastvrouw (of -heer)

Het geheim van een goede gastvrouw (of -heer)

Altijd gezellig, een diner voor vrienden organiseren. Maar hoe zat het ook alweer met etiquette?


Wie nodig je uit, hoe pak je de organisatie op een stressvrije manier aan en vooral: hoe zorg je voor een onvergetelijke avond? Lekker in het Leven geeft tips voor een succesvol diner.

De perfecte gastvrouw (of -heer)
Met deze tips zorg je ervoor dat het een onvergetelijke avond wordt:

  1. Prik een datum voor het diner en nodig je gasten minimaal drie weken van te voren uit. Vraag of ze hun aanwezigheid willen bevestigen en laten weten of er speciale dieetwensen zijn.
  2. Verwelkom iedere gast persoonlijk en bied hen iets te drinken aan. Serveer kleine aperitiefjes.
  3. Maak naamkaartjes zodat je er met een doordachte tafelschikking voor kunt zorgen dat iedereen op een leuke plek zit.
  4. Zorg voor mooie servetten en maak de tafel gezellig met kaarsjes of bloemen.
  5. Ook al ben je natuurlijk druk met drankjes, eten koken, serveren en afruimen, probeer ook genoeg tijd voor je gasten te maken.
  6. Sluit het diner af met koffie en thee. Dit is een leuke gelegenheid om even stil te staan bij de gezellige avond, je kunt iedereen bijvoorbeeld hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid.

Tafelschikking
Er is niets ergers dan gênante stiltes, kibbelende stellen of ruzies aan tafel. Een leuke manier om ervoor te zorgen dat de gesprekken aan de gang blijven en je gasten elkaar beter leren kennen, is om van te voren te bepalen wie op welke plek aan tafel zit. Houd bij het maken van zo’n tafelschikking rekening met de verschillende karakters en interesses. Je kunt dinergasten met dezelfde interesses naast elkaar zetten, of gasten waarvan de kinderen even oud zijn, of als ze vergelijkbaar werk doen, single zijn, of ze elkaar kennen of juist nog niet.

Zo zet je je dinergasten op de juiste plaats aan tafel, tips:

De gastvrouw/-heer
Als gastvrouw kan je het beste zo dicht mogelijk bij de keuken zitten zodat je makkelijk op en neer kunt lopen zonder de rest van de gasten te storen. Zorg dat je partner en jij aan weerskanten van de tafel zitten zodat jullie de aandacht kunnen verdelen over de gasten.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Het middelpunt
Dit is iemand die dolgraag praat, het liefst over zichzelf. Je kan deze persoon bijvoorbeeld naast de meest verlegen persoon zetten, zo kan het middelpunt de hele avond kletsen zonder dat de verlegen persoon zich slecht hoeft te voelen omdat hij of zij zo stil is.

De roddelaar
Dit is degene die alles over iedereen weet. Zet hem of haar dus naast mensen die een roddeltje of twee weten te waarderen en zelfs grappig vinden…

Het muurbloempje
Niet bepaald het middelpunt van het feestje omdat hij of zij redelijk introvert is. Deze persoon naast de kletskous zetten kan voor spanning zorgen omdat de muurbloem niet graag met veel vragen wordt geconfronteerd. Je kan hem of haar beter naast jou zetten...

De gangmaker
Deze persoon deelt graag complimentjes uit en daarom doet hij of zij het in gezelschap heel goed. Deze persoon kan veel mensen zelfvertrouwen geven. Hij of zij lacht en flirt ook graag en zorgt voor een ontspannen en gezellige sfeer. Mocht je probleempjes in de keuken hebben of wat extra hulp kunnen gebruiken bij het opdienen, dan kan je zeker rekenen op de hulp van deze persoon! Je kan hem of haar naast elke gast zetten en het wordt gegarandeerd succesvolle avond.

De geleerde
De geleerde heeft alle antwoorden en heeft een mening over alles. Een geweldig persoon om een levendige discussie mee aan te gaan, maar wanneer hij het gesprek naar beneden begint te halen verander je het onderwerp. Zet hem naast jou of naast de grappenmaker. 

De grappenmaker
De grappenmaker heeft altijd grappen, grollen en leuke anekdotes klaar om het gezelschap mee te vermaken. Deze persoon is de sleutelfiguur voor hilarische momenten en zorgt voor een gezellige sfeer aan tafel. Een goede plek aan tafel is naast de kletskous of het muurbloempje.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

"

Echt enthousiast over Swiffer! De Vloerreiniger is een uitkomst! Ideaal voor onder bed, de bank en de trap! Dat is een plek waar elke dag weer haar, vuil en stof ligt en ik altijd zat te klungelen met de kruimelzuiger. Vloerreiniger is mijn favoriet!

"

Door Ambassadeur
Melanie2015