Upcycling voor beginners: 4 creatieve projecten voor binnen en buiten

Thuis
26/04/2021
Waarom iets weggooien als je er iets leuks van kan maken? Met deze upcyclingprojecten tover je oude spullen om tot hippe meubels of accessoires.

Upcycling is méér dan een trend. Want voor een leuk interieur hoef je niet altijd nieuwe meubels of woonaccessoires te kopen. Door oude spullen of wegwerpmateriaal te pimpen creëer je originele items én bespaar je ook nog eens heel wat geld. En geef toe: het is ook gewoon heel fijn om creatief bezig te zijn. Doe je mee?

Van pot tot vaas

Wat doe jij met lege mayonaisepotten, chocoladepastapotten en andere potten? In de glasbak? Het kan ook anders. Met een likje krijtverf pimp je ze tot leuke vaasjes. Simpel maar zó cute! Andere makkelijke upcyclingideeën voor potten:

  • Gebruik ze als voorraadpot voor gedroogde kruiden, bonen, noten of zaden.
  • Bewaar er bureauaccessoires in: elastiekjes, paperclips, punaises, ...
  • Bewaar er je naaigerei in: knopen, naalden, garen, …
  • Vul ze met kleine badkamerspullen: wattenschijfjes, wattenstaafjes, badzout, …

Tip > Als je het glas met bordverf beschildert, kan je er met krijt iets opschrijven.

Van oude badhanddoek tot herbruikbare wattenschijfjes

Nieuwe badhanddoeken of washandjes gekocht? Top! Was de oude met Lenor wasmiddel en verknip ze tot schijfjes van dezelfde grootte. Leg 2 schijfjes op elkaar en naai of stik ze aan elkaar langs de randen. Het resultaat? Een duurzame collectie wattenschijfjes die je makkelijk kan uitwassen. Hello zero waste, bye bye make-upsporen!

Van wijnkist tot boekenrek

Met wijn- en fruitkistjes kan je alle kanten op. Het zijn dan ook geliefde items voor doe-het-zelvers. Niet moeilijk, want je maakt er in een handomdraai leuke meubeltjes van. Verzamel er zoveel je nodig hebt en transformeer ze in een handig boekenrek, bureaurek of bijzettafeltje met bergruimte. Of stal er foto’s, souvenirs en planten in uit. Hou ze naturel of verf ze in een kleurtje dat bij jouw interieur past.

Van confituurpot tot tuinverlichting

Wat is er nou fijner dan op een warme lente- of zomeravond lang buiten zitten? Hoe maak je je tuin of terras extra sfeervol? Heel eenvoudig. Met lowbudgetverlichting. Doe bijvoorbeeld in elk potje ledlampjes op zonne-energie, doe het deksel erop en maak met (ijzer)draad een slinger van de potjes. Of vul de potjes voor een derde met zand of gedroogde bonen en zet er een theelichtje of klein kaarsje in. Hang elk potje met een stevige draad op in een boom. Sfeervol!

En jij, heb jij nog originele upcycle-ideetjes?