Maak je eigen picknickkleed!

Maak je eigen picknickkleed!

Maak zelf dit prachtige kleed voor je picknick of om gewoon lekker op te liggen in het zonnetje.


Dit het je nodig

 • Verschillende stukken katoen - met patroon
 • Stof voor de bovenkant (2,5 m x 140 cm breed)
 • Stof voor de onderkant (2,5 m x 140 cm breed)
 • Wattering (2,5 m, afhankelijke van de breedte)
 • Stof voor de biesjes, in stroken van 6 cm breed geknipt (0,5 m x 140 cm breed)
 • Garen
 • Scherpe schaar
 • Speldjes
 • Een schone, zachte borstel (optioneel)

Zo maak je het:

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
 1. Knip de stoffen met patroontjes in vierkantjes van 20 x 20 cm. Dit kleed is acht vierkantjes breed en acht vierkantjes lang, wat 64 vierkantjes in totaal betekent. De grootte van het afgewerkte kleed is 1,50 m x 1,50 m. Je kan meer vierkantjes maken als je wilt.
 2. Knip de stof voor de onderkant in vierkantjes van 20 x 20 cm en 64 vierkantjes in totaal.
 3. Knip de wattering in vierkantjes van 18 x 18 cm, ook weer 64 vierkantjes in totaal.
 4. Leg de wattering tussen vierkantjes voor de onder- en bovenkant van je kleed, op zo’n manier dat de stof met de achterzijde tegen de wattering ligt. Strijk met het strijkijzer de stof op de wattering. Herhaal voor alle vierkantjes.
 5. Stik nu twee diagonale lijnen over ieder vierkantje om een kruis te maken. Zorg ervoor dat je tot aan de randjes stikt zodat de drie lagen aan elkaar genaaid zijn. 
 6. Als je dit hebt gedaan leg je de vierkantjes in acht rijen van acht.
 7. Pak de eerste twee vierkantjes van de eerste rij en leg ze op elkaar met de 'verkeerde' kant tegen elkaar (oftewel de onderkanten tegen elkaar), de zoom hoort aan de bovenkant van je deken te liggen. Stik ze aan elkaar met een zoom van 1,5 cm.
 8. Stik op deze manier al je vierkantjes aan elkaar, één rij per keer, beginnend met de bovenste rij, en van links naar rechts.
 1. Als al je rijen klaar zijn, kan je ze op precies dezelfde manier aan elkaar naaien. Let op dat je vierkantjes netjes op elkaar aansluiten.
 2. Als je deken klaar is, kan je de overtollige stof afknippen zodat de randen allemaal netjes recht zijn. Meet de volledige omtrek van het kleed en voeg 30 cm aan dit getal toe voor de lengte van je bies.
 3. Naai de strookjes bies diagonaal aan elkaar zodat de naden niet te dik worden. Als je de volledige lengte van je bies klaar hebt, vouw je hem in de lengte doormidden. Strijk hem en naai de open randen dicht met een zigzagsteek.
 4. Speld de bies zodat de zigzagsteek langs de rand van het deken ligt en zorg ervoor dat je voldoende overlap hebt om de twee uiteinden aan elkaar te naaien, de rest knip je af. Stik de bies aan de rand van het kleed.
 5. Draai je picknickkleed om en vouw de bies over naar de achterkant van het kleed en speld weer vast zodat je de stikrand bedekt.
 6. Draai het kleed weer om en naai nu dicht bij de bies tussen de wattering en de biesrand - waardoor je in feite je stiklijn verstopt. Zo naai je de bies ook aan de achterkant vast en maak je een nette rand. Verwijder de speldjes terwijl je naait.
 7. Als je bies af is, kan je de ruwe randen van de vierkantjes met een schaar inknippen, let wel op dat je niet door het stiksel heen knipt.
 8. Er zijn twee manieren om zachte rafelige randen te krijgen:
  • eerste methode: knip alle randen en hoeken in, was en droog je kleed een aantal keren in de droger.
  • tweede methode: knip de randjes in en gebruik een zachte borstel om voorzichtig de draadjes uit de randen te borstelen. Een rommelig werkje maar het levert een mooi resultaat op.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven