Het licht in huis beter gebruiken

Het licht in huis beter gebruiken

In welke stemming je ook bent: licht is perfect om sfeer in je interieur te brengen. Lekker in het leven bekeek hoe je je huis het beste kunt verlichten en wat je doet om sfeer te brengen.


Wat is licht?

Ook al lijkt het nog zo vanzelfsprekend, houdt rekening met de functie van elke ruimte. Als je je in een bepaalde ruimte wilt ontspannen, is een intiemere sfeer aangewezen. Een werkruimte vraagt weer om sterker licht. Enzovoort. En vergeet niet de sommige plekken in huis meerdere functies hebben. Zo wil je op de bank naast lekker tv-kijken, ook een boek of tijdschrift kunnen lezen en ook gezellig met vrienden kletsen.

Er zijn 4 verschillende lichtsoorten:

 • Basisverlichting: een goede basisverlichting om voldoende licht voor de ruimte te kunnen hebben. Bij een kantoor is dat bijvoorbeeld meer dan bij een huiskamer.
 • Functionele verlichting: is in elk huis nodig. Het is de lamp boven de eettafel, de uitlichting van de zit, de lamp in de hal die meteen warmte geeft. Maar ook die lamp die je schilderij uitlicht.
 • Werkplekverlichting: Heb je echt een goede lamp om dat boek bij te lezen? En op je bureau?
 • Sfeerverlichting: Brengt net de juiste sfeer binnen.

Sfeer aanbrengen in je huis

Het eerste wat je moet weten, is dat licht drie verschillende effecten op je interieur kan hebben. Om te beginnen heeft het zijn invloed op je humeur. Zo zal sterk, helder licht een dynamische, positieve sfeer creëren, gedempt licht werkt ontspannend etc.

Ten tweede hebben de lichtbronnen zelf hun invloed op de sfeer van een ruimte, ongeacht of men moderne of klassieke verlichting plaatst. Kies lampen die qua vorm en uitstraling passen bij de interieurstijl. Je krijgt een eenheid in het interieur als je vormen, kleuren en materialen kiest die bij elkaar passen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ten derde zal ook de plaatsing van de verlichting een belangrijke rol spelen. Een lichtbron beneden in een hoek geplaatst, die haar licht op een meubel of plant werpt, zal bijvoorbeeld een dramatisch effect geven.

Het zit 'm erin hoe je nu met deze drie variabelen speelt om een sfeer te scheppen die bij je past, en in harmonie is met de ruimte.

In een chalet bijvoorbeeld geniet gedempt licht met klassieke lampen de voorkeur. In een modern appartement speel je met de verschillende lichtbronnen om contrasten van licht en schaduw te creëren en zo een diffuse sfeer te realiseren in het salon, en een meer dynamische in de bureauhoek.

10 tips

Dan nog 10 tips om rekening mee te houden als jij aan de slag gaat met je verlichting

 1. Licht is alles bepalend voor de sfeer van je interieur en de beleving van ruimte.
 2. Bedenk dat licht altijd met kleur speelt, daglicht dat op een felgekleurde muur valt, maar de hele kamer tot die kleur. Stem licht dus op kleur van meubels en muren af.
 3. Licht moet schijnen, maar niet in de ogen. Met name plafondarmaturen kunnen nogal hinderlijk zijn vanuit een zitpositie. Let daar op!
 4. Wees niet bang om met verschillende soorten lampen te spelen. Wit gloeiende lampen hebben bijvoorbeeld het voordeel dat ze een zachter, meer flatterend licht geven. Dit betekent natuurlijk niet dat je neonlampen en spaarlampen meteen links moet laten liggen. Overweeg de energievriendelijke varianten van verlichting: halogeen en led of eventueel de spaarlamp.
 5. Voorkom een rommelige afwerking door bijvoorbeeld lelijk hangende snoeren.
 6. Denk na over de functie van je verlichting. Hou je van lezen, dan wil je een ander armatuur dan voor televisiekijken.
 7. Hou het veilig! Heb je geen verstand van elektra, ga dan niet ondeskundig zitten klussen. Veel branden worden namelijk veroorzaak door verkeerd aangesloten of onvakkundig aangelegde elektra.
 8. Verlichting is ook je stoppenkast! Zorg voor overcapaciteit om oververhitting en kortsluiting te voorkomen.
 9. Ga voor kwaliteit. Een mooi armatuur mag wat kosten, beknibbel niet op je verlichtingsbudget omdat het de sfeer en het wooncomfort in je interieur voor een groot deel bepaald.
 10. Een ruimte die je wat groter wilt laten worden kan betoverd worden door licht. Een van de makkelijkste om een ruimtelijk effect te krijgen is om plafondverlichting zowel naar beneden als naar boven te laten schijnen.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Interieuradvies van pro’s
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279