Een open haard: knetterend gezellig

Een open haard: knetterend gezellig

Eén van die voordelen van de herfst en de winter is dat de open haard weer aan kan. Steeds meer mensen vallen voor de gloed van zo’n oergezellig haardvuur. Maar kijk uit, niet alles mag op het vuur. Sommige stoffen zijn ontzettend slecht voor mens en milieu. Tips voor vuurpotten, kachels en haarden.


Een open haard: knetterend gezellig

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Wat mag je op het vuur gooien?
Hout, kolen, houtbriketten, zaagselparaffinebriketten en bruinkoolbriketten branden prima en milieuvriendelijk als je ze droog bewaart. Zijn ze vochtig, dan is de verbranding onvolledig en komen er schadelijke stoffen vrij.

Wat gooi je nooit op het vuur?
Gooi geen tuinafval, vochtig hout, geverfd of gevernist hout, geïmpregneerd of verduurzaamd hout, multiplex hardboard, spaanplaat, papier en karton of huisvuil in je kachel of haard.

Waarom niet?
Omdat ze hoge concentratie chloorverbindingen, PAK’s en zware metalen bevatten waardoor er bij verbranding zeer schadelijke stoffen vrijkomen. Ook wordt de kans op een schoorsteenbrand veel groter en er zijn verzekeraars die zich terugtrekken als je verkeerde brandstoffen hebt gebruikt. In een kachel loopt bij het verbranden van afval de temperatuur veel hoger op dan bij hout of kolen. Waardoor een kachel kan gaan scheuren of barsten.

Stook ik goed?
Als er kleurloze of witte rook uit de schoorsteen komt, stook je goed. Is die rook blauw, grijs of zwart, dan ben je verkeerd bezig. Meestel helpt het als je de luchttoevoer wat meer open zet.

Hoe doof ik het vuur?
Laat het vuur vanzelf uitgaan. Gooi er het laatste uur gewoon geen hout meer bij. Sluit niet zonder meer de luchttoevoer. Je vuur geeft dan veel schadelijke stoffen af.

Wat doe ik met as en roet?
Laat as en roet volledig afkoelen voordat je ze in de vuilnisbak gooit. Ook een gesloten haard geeft een fijn stoflaagje op je vloer en meubilair. Stof regelmatig af en lucht voldoende.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Interieuradvies van pro’s
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279