Zero waste: 6 aanbevelingen voor een huis zonder afval

Thuis
26/04/2021
Doel voor jouw huis: zero waste!

Wat is zero waste precies?

Ons afval vervuilt het water, de bodem en de lucht van onze planeet met nefaste gevolgen voor het planten- en dierenrijk, maar ook voor onze gezondheid. Dat is waarom het begrip 'zero waste' in het leven geroepen werd. De bedoeling is dat we het afval dat we dagelijks weggooien tot een minimum beperken. Als we het milieu willen beschermen, moeten we onze afvalberg verkleinen.

Zero waste tip 1: gebruik minder verpakkingen

Verpakkingen belanden meestal in de vuilnisbak. Om afval te vermijden, kun je:

  • Ervoor kiezen om etenswaren los en onverpakt te kopen
  • Duurzame verpakkingen gebruiken: drinkfles, weckpotten en bokalen, Tupperware en dergelijke
  • Producten kopen die verpakt zijn in gerecyclede en recyclebare materialen: dat is het geval voor de Mr. Proper reinigingsproducten.
  • Alle recyclebare verpakkingen recyclen.

Ontdek het engagement van P&G en hoe het bedrijf zich inzet voor de bescherming van de planeet.

Zero waste tip 2: vermijd producten voor eenmalig gebruik

Wattenschijfjes om je make-up te verwijderen, wattenstaafjes om je oren te reinigen, rietjes, plastic borden, bekers en roerstaafjes enz. Voor al deze producten, die na eenmalig gebruik worden weggeworpen, bestaan er alternatieven! Geef de voorkeur aan duurzame voorwerpen, die je afwast om ze opnieuw te kunnen gebruiken.

Zero waste tip 3: composteer organisch afval

Probeer zo weinig mogelijk eten in de vuilnisbak te kieperen en leer je kinderen geen eten te verspillen! Voor het afval dat ondanks al je voorzorgen ontstaat, doe je aan 'zero organic waste'! Gooi bijvoorbeeld groenteschillen, koffieprut en uitgebloeide bloemen in de gft-bak en verwerk dat bioafval tot compost! Dat kan in een wormenbak of op een composthoop in de tuin. Zo krijg je gratis uitstekende bodemverbeteraar voor je tuin- en kamerplanten.

Zero waste tip 4: koop minder nieuwe producten

Gun je spullen een tweede leven: dat zal de afvalberg aanzienlijk verkleinen. Geef de voorkeur aan het lenen, huren, tweedehands kopen en weggeven van meubilair, huishoudapparaten, elektrische toestellen en kleding.

Zero waste tip 5: recycle zo veel mogelijk

Thuis, maar ook buiten, is het belangrijk om afval te sorteren en te recyclen. De meest voor de hand liggende recyclebare materies zijn papier, karton, plastic, metaal en glas. Als je in je eigen omgeving niet behoorlijk kunt sorteren, houd je afval dan bij tot je bij de bakken van een milieustraat of een ander inzamelpunt kunt komen.

Zero waste tip 6: verkies kwaliteit boven kwantiteit

Geef de voorkeur aan voorwerpen van goede kwaliteit. Die zijn misschien iets duurder, maar wel duurzamer. Op termijn kom je goedkoper uit. Goedkope schoenen van lagere kwaliteit zullen sneller verslijten dan stevige kwaliteitsschoenen die wat meer kosten, maar veel langer meegaan: minder afval, meer besparingen!

En jij, wat zijn jouw tips voor een huis zonder afval?

Maak een Lekker in het Leven account aan om geen enkel advies over ecologie en besparingen te missen.