Uitverkoop: wat is Black Friday?

Thuis
26/04/2021
Wil je jezelf een plezier doen zonder je bankrekening te plunderen? Profiteer dan van Black Friday, een Amerikaanse traditie waar nu ook in Nederland steeds meer op ingespeeld wordt.

Je hebt vast wel eens beelden gezien van Amerikanen die winkels binnenstormen op jacht naar gigantische aanbiedingen … Maar weet je ook waar het begrip ‘Black Friday' vandaan komt? En heeft het ook in Nederland zijn intrede gedaan?

Wat is Black Friday?

Black Friday begon aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, in de Verenigde Staten. Elk jaar op de dag na Thanksgiving, de vierde vrijdag van november dus, organiseren de Amerikaanse winkelketens een grote koopjacht waar de klanten flinke kortingen kunnen scoren. Op deze traditionele koopjesdag proberen retailers hun verkoopcijfers fors te verhogen, omdat die in de weken tussen het einde van de zomer en het begin van de eindejaarsfeesten sterk teruglopen.

Het fenomeen wordt Zwarte Vrijdag genoemd omdat de boekhoudingen van handelaren vroeger met de hand werden bijgehouden. Verlies werd in het rood ingeboekt en winst in het zwart. Met de massale verkoop die ze op Zwarte Vrijdag konden doen, kwamen de rekeningen van de handelaren weer in het zwart, vandaar de term.

Black Friday in Nederland

Sinds enige tijd wordt ook in Nederland aan Black Friday gedaan. De aanbiedingen beginnen normaliter op de vierde vrijdag van november en lopen in de week daarna soms nog door. Dat valt juist in Nederland heel gunstig, vlak voor Sinterklaas. Sommige merken organiseren ook privéverkopen op de dagen die aan de officiële datum voorafgaan. Kortom, wil je echt slim shoppen, dan houd je de kalender goed in de gaten … en zorg je ervoor dat de wekker op die bewuste dag vroeg afloopt!

Houd je van online shoppen, dan heb je wellicht meer aan deze superaanbiedingen op webwinkels dan aan de hysterische drukte in de winkelcentra. En gelijk heb je! Bovendien wordt Black Friday vaak gevolgd door Cyber Monday: een dag met online kortingen die je alleen vindt op deelnemende webwinkels zoals Amazon of Nederlandse webwinkels als bol.com of coolblue.nl. Ga ook eens een kijkje nemen op websites met promotiecodes en acties die alleen maar geldig zijn op Cyber Monday. Ideaal voor het vinden van betaalbare Sinterklaas- en kerstcadeaus … En volledig stressvrij, gewoon lekker thuis op de bank zonder vervelende menigte in grote warenhuizen!

En jij, ben jij van plan om dit jaar kortingen te pakken op Black Friday?