Slim shoppen - Tien tips en manieren om geld te besparen

Thuis
5/10/2018
Met deze simpele tips leer je slimmer shoppen en geld te besparen telkens als je gaat winkelen.

1. Maak een boodschappenlijstje

Neem een paar minuutjes de tijd en schrijf op wat je nodig hebt en naar welke winkels je wilt gaan. Een actieplan vermindert de kans op impulsieve aankopen waardoor je geld bespaart!

2. Vergelijk prijzen online

Niet elke aankoop is goedkoper online, maar het is goed om de prijzen te kunnen vergelijken wanneer je in de winkel staat.

3. Maak slimme vergelijkingen

Denk aan leveringskosten voor online aankopen ten opzichte van wat het je kost om naar de winkel te gaan. Denk dan aan benzine, parkeergeld of natuurlijk je trein-, bus- of tramkaartje. Vergeet ook niet dat veel grote ketens gratis levering aan huis aanbieden.

4. Eet voordat je gaat winkelen

Als je honger hebt tijdens het winkelen koop je in de supermarkt al gauw veel te veel. En als je al voldaan bent, dan zal je ook veel minder snel geneigd zijn om voor een dure koffie te stoppen tijdens het winkelen.

5. Neem een flesje water mee

Houd je hoofd helder door gehydrateerd te blijven, zeker op lange shopexcursies waar je op zoek bent naar dat ene speciale stuk.

6. Zoek kwaliteitsproducten

Van afwas tot haarverzorging, soms is goedkoop eigenlijk toch duurkoop. Je hebt namelijk veel meer van het product nodig dan bij een merk dat je kent en vertrouwt.

7. Maat is belangrijk

Als je prijzen gaat vergelijken, let dan ook op de hoeveelheden. Verpakkingen kunnen er hetzelfde uitzien, maar de inhoud kan nogal verschillen. Zie hoeveel het kost per 100g of 100ml.

8. Twee-in-één

Kan je de dubbele waarde uit je aankoop halen? Bijvoorbeeld een jas met een voering die je kunt verwijderen en apart kunt dragen, zodat de jas goed is voor alle soorten weer? Of een margarine die je ook kunt gebruiken om te bakken en braden?

9. Lees etiketten en verpakkingen

Wat krijg je echt voor je geld? Een bloesje met ‘dry clean only' betekent een hoge rekening telkens je het draagt. En heeft een elektrisch apparaat dure batterijen nodig of andere extraatjes om het te laten werken?

10. En als laatste - zoek een shopliefde!
Deals zoals ‘twee-voor-de-prijs-van-één' zijn geweldig, maar misschien heb je niet twee stuks van iets nodig of ‘50% extra gratis'. Zoek dus een ‘shopping buddy' (een vriendin of je moeder misschien) en deel jullie boodschappen zodat jullie samen kunnen besparen.

Ontdek hier 20 slimme tips om tijd en geld te besparen in je huishouden.