Hoe verminder je de kosten bij de start van het nieuwe schooljaar?

Thuis
26/04/2021

Het nieuwe schooljaar gaat bijna van start en je moet nog zoveel nieuwe spullen kopen! Met onze tips leer jij hoe je hierop bespaart. Top!1) Maak een inventaris

Je hoeft niet elk schooljaar alles nieuw te kopen, sommige spullen kan je makkelijk nog een jaartje gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een schooltas (als deze niet te erg beschadigd is) of een broodtrommel. Hetzelfde geldt voor een etui en alles wat daarin zit. Neem de tijd om al het materiaal van vorig schooljaar eens uit te stallen en bekijk welke spullen je kan houden en welke schoolspullen je moet vervangen. 

2) Doe een beroep op vrienden en familie

De dochter van je buurvrouw zit een jaartje hoger? Of de zoon van je beste vriendin is twee jaar eerder afgestudeerd van dezelfde school? Bepaalde boeken of ander materiaal mag je vast wel lenen of overkopen. Plaats een bericht  op Facebook of stuur een mail naar je kennissen. Laat weten naar welke spullen je nog op zoek bent en wacht hun antwoord af.

3) Koop sommige spullen tweedehands

Rommelmarkten, tweedehandswinkels, internet en meer: er zijn eindeloos veel plekken waar je tweedehandsmateriaal kunt kopen. Wist je trouwens al dat september de ideale maand is om rommelmarktjes af te struinen? Je vindt er heel wat materiaal dat je voor school kan gebruiken. Denk aan gymschoenen, boekentassen en schoolmappen.

Ooit gehoord van een weggeefmarkt? Dit nieuwe concept zie je steeds vaker voorbijkomen. Het is een markt waar alles gratis is en waar je zelf ook gratis spullen kunt weggeven (let wel: ze moeten in goede staat zijn). Wie weet vind je er een gratis boekentas of gymtas! Zeker de moeite dus om eens een kijkje te gaan nemen!

4) Organiseer een ruildagje!

Nog een idee is om zelf eens een ruilbeurs te organiseren op de school van je kind. Iedereen komt met spullen die ze niet langer gebruiken: oude schoolboeken, kinderboeken die al gelezen zijn, te kleine kleding… Betalen hoeft niet, jullie ruilen! Bovendien is het de uitgelezen kans om andere ouders te leren kennen. Kleding die je wil ruilen nog snel even wassen? Gebruik Ariel 3in1 Pods voor een gegarandeerd onberispelijk resultaat!

5) Groepsaankopen zijn een oplossing!

Sommige scholen organiseren groepsaankopen bij groothandelaars. Het voordeel? Ouders krijgen korting op de prijs van bepaalde artikelen. Ga eens langs bij de school van je kind en vraag wat de mogelijkheden zijn. Ook in het gemeentehuis kan je vaak terecht voor meer informatie. Je kunt het natuurlijk ook zelf voorstellen aan de schooldirectie. De andere ouders zullen je dankbaar zijn!

6) Koop schoolspullen online

Een laatste eenvoudige tip: doe je inkopen niet in een (grote) winkel. Bestel alles wat je nodig hebt via internet. Zo kom je niet in de verleiding om schattige roze notitieboekjes te kopen en andere spullen die je kind(eren) niet echt nodig hebben.

 

En jij, hoe bespaar jij op schoolartikelen voor je kinderen?