Hoe leer je kinderen geen eten te verspillen?

Thuis
26/04/2021
Eten in de vuilemmer kieperen is geld over de balk gooien. Dit zijn onze tips tegen voedselverspilling, vooral met kinderen in huis!

Bewaar de restjes

Om voedselverspilling te vermijden, bewaar je kliekjes tot vier dagen in de koelkast (en zelfs langer in de vriezer). Doe ze in glazen bokalen of transparante plastic bewaardozen. Zo zie je meteen wat er in elk bakje zit! Plak er een etiket op met de datum waarop je de inhoud bereid hebt.

Een tip om kliekjes te vermijden en de juiste hoeveelheid klaar te maken: vooraf je menu's voor de komende week koken!

Gooi de schillen niet weg ...

Heb je te veel groenten gekocht? Gooi ze niet weg, maar vermijd voedselverspilling door ze gewoon te stomen en daarna in plastic bewaarzakjes in de vriezer te leggen. De schillen van wortelen en uien, het groen van selderij en ander afval van groenten hoef je ook niet de vuilnisbak in te kieperen: maak er groentebouillon van, gebruik ze als smakelijke basis voor een soepje of voeg ze toe aan een deegwarengerecht. Als je er echt niets meer mee kunt, laat ze dan door de kinderen naar het compostvat achterin de tuin brengen!

... en ook geen droog brood!

Is er een stuk brood overgebleven dat inmiddels hard is geworden? Croutons maken is een uitstekende manier om oud brood te verwerken! Snijd het brood in kleine blokjes en vraag de kinderen ze op een ovenplaat uit te spreiden. Besprenkel met olijfolie, breng op smaak met zout en peper en laat 6 tot 10 minuten aan 200°C bakken in de oven.

Maak heerlijke smoothies ...

De kinderen evenwichtig laten eten door ze groenten en fruit voor te schotelen, dat is uitstekend ... Maar als er iets overblijft, krijg je alweer voedselverspilling! Gooi geen overrijp fruit weg, maar mix het met melk, water of jus. Kinderen zijn dol op experimenteren: laat ze zelf milkshakes en smoothies in allerlei kleuren maken!

De afwas krijg je snel voor elkaar met een paar druppels Dreft Original in warm water!

... en mest de ijskast uit!

Doe geen boodschappen zonder eerst eens te kijken wat er allemaal in de koelkast staat. Zet de etenswaren met de kortste vervaldatum voorin, om die het eerst te eten. Zo weet je altijd precies wat je nodig hebt en riskeer je niet te kopen wat je al in huis hebt.

Bewaar etenswaren op een slimme manier

Leren hoe je eten bewaart is ook een manier om voedselverspilling te bestrijden en centen te besparen op de boodschappen. Bewaar niet al te veel fruit en groenten samen in de kelderlade van de koelkast, zodat ze niet verpieteren omdat ze elkaar onderling aantasten. Ga ook af en toe eens in elk zakje kijken of de aardappelen, uien of appels niet rustig liggen te bederven!

En jij, wat doe jij thuis tegen voedselverspilling?