Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

Je ecologische voetafdruk berekenen: welke factoren neem je in aanmerking?

Je ecologische voetafdruk berekenen: welke factoren neem je in aanmerking?

0
Je ecologische voetafdruk kennen is van belang om hem tot een minimum te kunnen beperken aan de hand van nieuwe gewoonten.

Een ecologische voetafdruk is de druk die een individu op onze planeet uitoefent (en op de natuurlijke hulpbronnen). Je kunt hem berekenen door rekening te houden met zichtbaar afval (huisvuil, verspilling …), onzichtbaar verbruik (energie, water, elektriciteit, kooldioxide …) en sommige aspecten van je levensstijl.

Waarom zou je een voetafdruktest doen?

Het berekenen van je ecologische voetafdruk is vooral van belang om je bewust te worden van sommige consumptiegewoonten of gebruiken die je beter zou veranderen. Met de voetafdruktesten die je online vindt kun je er bij benadering wel een idee van krijgen, maar zal je het resultaat snel vergeten. Belangrijk zijn de vragen die gesteld worden en de criteria die gehanteerd worden bij de berekening. We stellen voor om ze samen even door te nemen.

Wat eet je?

Hoe meer biologisch en lokaal geteelde groenten en fruit je eet, des te beter zal je scoren. Online tools houden ook rekening met vragen zoals hoe vaak je voedingsmiddelen op de markt of in de supermarkt koopt, of je vlees en vis eet, of je getransformeerde producten consumeert en natuurlijk ook hoeveel eten je gemiddeld verspilt.

Hoe verplaats je jezelf?

Als je elk jaar meermaals het vliegtuig neemt, af en toe een bootcruise maakt en elke dag autorijdt, zal je koolstofafdruk redelijk hoog zijn. Voor korte trajecten neem je beter het openbaar vervoer of de fiets om je impact op het milieu te verminderen. Maar als je niet anders kunt dan elke dag de auto te gebruiken, zoek dan andere manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hoeveel water verbruik je?

De frequentie waarop je een bad neemt, zal je ecologische balans eveneens zwaar laten doorwegen. Bespaar water door systematisch de voorkeur te geven aan een douche. Zorg ervoor dat je niet onnodig water laat lopen wanneer je je handen wast of je tanden poetst. Als het enigszins mogelijk is, rust je toilet dan uit met een spoeling met dubbele toets.

Welk water drink je? Geef de voorkeur aan water uit de kraan en koop een veldfles voor je verplaatsingen om minder plastic flessen te gebruiken. Ontdek ook al onze tips om minder plastic te gebruiken.

Hoe hoog is je elektriciteitsverbruik?

Om je elektriciteitsverbruik niet al te zwaar te laten doorwegen op je ecologische voetafdruk, kies toestellen met laag verbruik, energiebesparende lampen en laat je computers en mobiele telefoons niet aanstaan wanneer je de batterijen oplaadt.

Verzacht de impact van je wasmachine door te kiezen voor een doeltreffend wasmiddel als Ariel Vloeibaar Original, die je kleding diep reinigt op lage temperaturen.

Wat zijn jouw consumptiegewoonten?

Denk ook aan je consumptie van kleding en diverse voorwerpen. Koop je vaak nieuwe kleren? Heb je ze werkelijk nodig? Waarom zou je geen tweedehandskleding en vintage gebruiksvoorwerpen kopen? Je ecologische voetafdruk zou er behoorlijk kleiner uitzien als je minder nieuwe spullen zou kopen.

En jij, welke gewoonten neem jij aan om je impact op het milieu te verminderen?

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies