Koop verstandig: maximaal besparen in het dagelijkse leven

Koop verstandig: maximaal besparen in het dagelijkse leven

Als je op verstandige manier boodschappen doet, geeft dat veel voldoening. Hier zijn een paar simpele trucjes met een gunstig effect op je portemonnee!


Ga verstandig te werk als je iets wilt kopen. Doe voldoende research. Zo vermijd je hetzelfde product voor een lagere prijs in een andere winkel. Of jouw aanwinst een week later voor 30% minder in de uitverkoop. Wij laten je zien hoe je shopt voor de beste prijs!

Thuis
De wereld van de energie
Je krijgt je energiefactuur en bent stomverbaasd: “Hoe komt het dat wij zoveel hebben verbruikt?”. Neem allereerst het vermogen onder de loep waarvoor jullie een contract zijn aangegaan. Misschien is het vermogen hoger dan wat jullie echt nodig hebben en kun je het basisverbruik verlagen? Zowel op het contract als op elke factuur staat het vermogen in kW vermeld. Volg de volgende stappen om te weten of dat vermogen het juiste is:

 • Tel het vermogen (kW) op van alle huishoudtoestellen met een hoog vermogen die normaal gezien tegelijkertijd aan staan.
 • Voeg een marge van 1kW toe voor de verlichting en de kleine huishoudelijke apparaten.
 • Wanneer je het totaal van je gemiddelde verbruik hebt uitgerekend, kijk je naar de verschillende genormaliseerde vermogens die op je contract of achter op je factuur vermeld staan. Kies de hoogste schaal die het dichtste bij jouw verbruik ligt. Zo kom je aan het einde van het jaar niet voor onaangename verassingen te staan. Wanneer je huishoudelijke apparaten en gloeilampen moet vervangen, kies dan voor spaarlampen. Dit is sowieso verplicht. Huishoudelijke apparaten met een A+++ label verbruiken minder en voor de gloeilampen is led het meest energiezuinige type. Daarnaast zijn er nog talloze tips om thuis energie te besparen. Meer tips over het besparen van energie vind je bij jouw energieleverancier.

De verwarming

 • Wist je dat je voor elke graad dat je de verwarming hoger zet, je 7% meer verbruikt? Daarom raden wij jou aan om ’s nachts en wanneer je niet thuis bent een “aanvaardbare” temperatuur van 15º aan te houden. En wanneer je thuis bent, 20º of 21º.
 • Schakel de verwarming niet uit. De kosten om een koude kamer te verwarmen zijn hoger dan de kosten om een kamer op constante temperatuur te houden. 
 • Maak gebruik van de renovatiesubsidies om oude ramen te vervangen door nieuwe en beter isolerende ramen.
 • Als je nieuwe raamkozijnen hebt, kan dit een zeer gunstig effect hebben op jouw energiefactuur! Goede gordijnen en een vloerbedekking doen ook veel.
Bestel je gratis doseersysteem!

Bestel je gratis doseersysteem!

Slechts één bestelling per jaar. Gelieve een leveringstermijn van 6 weken in acht te nemen.

Geselecteerd proefmonster
Kies dit proefmonster niet
Proefmonster al besteld

Shoppen!

 • Gebruik alle mogelijke gratis klantenkaarten: je krijgt op die manier bijna altijd korting of voordeel. Voel je niet slecht omdat je in vier verschillende supermarkten winkelt om de beste deals te krijgen.
 • Vergelijk. Er zijn serieuze verschillen per product al naargelang de verpakking. Als je goed oplet, bespaar je tot 30%.
 • Maak van te voren een lijstje van welke producten je nodig hebt en hou je daaraan. Het is normaal dat je daarna nog spontane aankopen doet, maar hou het in de hand. Kijk goed naar de prijzen en of je dat product echt nodig hebt.
 • Kies voor verse seizoenproducten en kijk ook naar de conserven van eigen merk of zuivelproducten. Er zitten echt goede tussen! Kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum.
 • Denk goed na over welke schoonmaakmiddelen je koopt. Soms loont het om wat meer te betalen omdat het ook veel meer oplevert. Goede voorbeelden hiervan, zijn Dreft, Ariel, Mr. Proper en Ambi Pur. Hun formules zijn veel krachtiger en efficiënter dan die van soortgelijke producten. Ze zijn het resultaat van jaren onderzoek en voortdurende innovatie. Goedkoop is vaak duurkoop. Dat heb je zelf ook vast al eens bij een of ander product ondervonden.
 • Lees de kleine lettertjes en controleer de inhoud van het product in de verpakking. Kies niet alleen op basis van het formaat.
 • Let op met 2x1 en 3x2 aanbiedingen. Bedenk of je echt meer dan één artikel nodig hebt en of de prijs de moeite loont.
 • Neem altijd je kortingsbonnen mee. Wacht niet tot morgen, druk ze af en stop ze in je portemonnee.

En voor de rest …

 • Let op met apotheekkosten. Hou er rekening mee dat er medicijnen bestaan met dezelfde samenstelling, maar wel goedkoper.
 • Wees altijd alert voor online aanbiedingen en promoties. Vooral bij restaurants, uitstapjes en kleding kun je profiteren.
 • Beperk het gebruik van kredieten en aankopen op afbetaling. Ze stimuleren onnodige uitgaven en je moet rente betalen.

Vond je dit artikel leuk? Wij hopen van wel! Stuur ons jouw feedback of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Mariannah

Mariannah

gemeld

Regelmatig kiezen wij voor een budgetweek. Dan mogen we maximaal 10 euro besteden aan boodschappen. Hierdoor worden we creatiever met wat we in huis hebben en blijkt altijd maar weer hoeveel er in de kastjes staan en in de diepvries ligt. Hierop volgend maak ik de keukenkastjes en koelkast schoon, want die zijn dan een stuk leger :-)

 • melden
fransje43

fransje43

gemeld

Goedkoop is duurkoop gaat niet voor alle producten op. Zeker ons levensmiddelen willen we van erg goede kwaliteit hebben, maar voor het schoonmaken werken vaak de ouderwetse middelen toch nog altijd het beste. Ik gebruik erg veel groene zeep, soda en schoonmaakazijn

 • melden
Rosalinde

Rosalinde

gemeld

voor energie in Nederland betaal je alleen wat je gebruikt. Wij kennen geen contract met een basisafname. Alleen als je echt veel afneemt is er een drempel, maar dan gelden ook andere tarieven. Maar voor iedereen geldt: alleen de lamp aan als het nodig is en geen halfvolle (vaat-)wasmachines. Mijn droger is niet altijd helemaal vol, blouses en shirts krijgen de ruimte: scheelt weer strijken! (wel meteen eruit halen, anders werkt dat niet)

 • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven