Gebruik minder, bespaar meer

Gebruik minder, bespaar meer

Water en energie sparen is goed voor je portemonnee en voor de planeet. Van bewust waterverbruik tot een energiebesparingsplan voor je hele huis: deze tips helpen je om je geld optimaal te benutten en zijn goed voor het milieu.


Voorziening 1: water

Installeer een waterbesparende straalregelaar, zowel op je keuken- als op je badkamerkranen. Het is een klein onderdeeltje dat gemakkelijk op het uiteinde van de kraan kan worden geschroefd. Vervang je douchekop ook door een spaardouchekop. Dit goedkope systeem mengt lucht door de waterstroom. Jij zal het verschil niet merken, je watermeter wel. Straalregelaars kunnen het waterverbruik in huis met wel 50% verlagen en dus ook de benodigde energie om dat water op te warmen (1)

Herstel de kranen. Zelfs een klein lek kan dagelijks tot meer dan 100 liter water extra verbruiken, waarbij het geld samen met het water in de afvoer verdwijnt. Laat lekkend sanitair herstellen en zorg ervoor dat je kranen, wc's, (vaatwas)machine, wasdroger, douche en badkuip het hele jaar door perfect werken.

Vang koud water op. Duurt het een aantal minuten voor het water warm genoeg is om af te wassen of om je handen te wassen? Laat het koude water niet zomaar weglopen. Zorg dat je een pot of fles bij de hand hebt en bewaar dit water om te koken of planten water te geven.

Probeer tijdens het koken zo weinig mogelijk keukengerei te gebruiken. Als er minder moet worden afgewassen, bespaar je water, energie en tijd. Gebruik bijvoorbeeld hetzelfde mes om verschillende groenten te snijden. Dien het eten op in de pannen waarin je hebt gekookt in plaats van in aparte schalen. Verzamel de zaken die moeten worden afgespoeld in de gootsteen, zo hoef je minder vaak de kraan open te draaien.

Als je er een hebt, gebruik dan de dubbele gootsteen optimaal wanneer je de afwas doet. Vul één kant met warm water om af te wassen. Vul de andere kant met koud water om af te spoelen.

Voorziening 2: gas en elektriciteit

Plaats energiezuinige lampen. Er bestaan veel nieuwe soorten lampen. Of het nu lampen zijn met een lager verbruik of energiezuinige tl-lampen, ze kunnen je veel geld besparen.

Bestel je gratis doseersysteem!

Bestel je gratis doseersysteem!

Slechts één bestelling per jaar. Gelieve een leveringstermijn van 6 weken in acht te nemen.

Geselecteerd proefmonster
Kies dit proefmonster niet
Proefmonster al besteld

Ontdooi regelmatig de vriezer. IJs verzamelt zich op de buizen en wanden van je vriezer, waardoor de capaciteit merkbaar afneemt. De vriezer heeft dan veel meer elektriciteit nodig om een lage temperatuur te behouden. Houd het geheel energiezuinig door te ontdooien in 3 stappen: eet het bevroren voedsel op (het is een goed idee om dat net voor de vakantie te doen), plaats een lage kom onderin en leg er een absorberende dweil omheen, laat de deur open en trek de stekker eruit. Na twaalf uur is de vriezer ontdooid en weer als nieuw.

Laat je verwarmingsketel afstellen voor de winter. Maak jaarlijks een afspraak om de verwarmingsketel af te stellen voor het echte vriesweer begint, om er zeker van te zijn dat de ketel tiptop in orde is. Vervang of poets maandelijks de filters van de ketel.

Pas de opwarming van het water aan het seizoen aan. In de zomer kan je het water een paar graden lager laten opwarmen zonder het verschil te merken.

Was je kleren met koud water. Dit kan met de nieuwe generatie wasmiddelen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. Ariel Excel Gel is er een van; zo kan je je kleren wassen met minder energieverbruik.

Maak schoon zonder elektriciteit. Stofzuigers slurpen het vuil op van de vloer, maar ze slurpen ook heel wat energie op. Veeg de vloer eens – zo heb je ook wat gezonde fysieke inspanning.

Houd de warmte vast met een beter geïsoleerd huis. Kijk waar de warmte ontsnapt: ramen met enkele beglazing, een kier onder de voordeur, een open haard zonder luik... Vraag indien nodig aan een isolatiespecialist om je huis door te lichten. Je kunt dan wat verbouwingen overwegen, of als je huurt, dit melden aan de eigenaar.

(1) gegevensbron: http://www.duurzaamthuis.nl/test-waterbespaarders-en-straalregelaars

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Romy27

Romy27

gemeld

afwassen in een bak daar bespaar je ook veel water mee.

  • melden
laeys

laeys

gemeld

kartonnen dozen om eten heen in de diepvriezer leidt tot meer stroom verbruik

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279