9 duurzame tips voor een warme winter

Thuis
26/04/2021

In de winter daalt de temperatuur onder het vriespunt. Wij hebben 9 tips die ervoor zorgen dat je gasrekening niet piekt.Wil je in de winter graag een warm huis op een milieuvriendelijke manier? En ondertussen ook nog wat euro’s besparen? Dan zijn deze 9 tips echt iets voor jou:

Tip 1: Kies voor een programmeerbare thermostaat. Deze past de temperatuur in huis aan aan jouw aanwezigheid. Benieuwd naar de ideale binnentemperatuur op verschillende momenten van de dag? Kijk maar mee:

  • 30 minuten voor je opstaat: laat de verwarming je huis opwarmen tot 21°C.
  • 15 minuten voor je vertrekt: stel de temperatuur in op 16°C.
  • 30 minuten voor je thuiskomt: laat je huis weer opwarmen tot 21°C.
  • 30 minuten voor je gaat slapen: stel de temperatuur weer in op 16°C.

Ga je op vakantie of ben je om een andere reden voor een langere periode niet thuis? Vergeet dan niet de vorstmodus van je verwarming in te schakelen en de temperatuur op 14°C te zetten. Wist je trouwens dat je 7% energie bespaart voor elke graad die je je verwarming lager zet,? Een kleine moeite die je zeker in je portemonnee gaat voelen!

Tip 2: Isoleer de ramen van je huis. Een paar (plissé)gordijnen is al genoeg. Zo hou je de kou alweer een beetje meer buiten.

Tip 3: Laat een hout- of pelletkachel installeren in je woonkamer als dat mogelijk is,. Dat is een goedkopere manier om je huis te verwarmen.

Tip 4: Kijk of er geen barsten of spleten in muren en ramen zitten. Liefst voordat de vorst komt. Dat zijn dé plekken waar kou naar binnen sluipt. Heb je er een (of meer) gevonden? Haal dan je kitspuit tevoorschijn en ga aan de slag.

Tip 5: Sluit altijd de deur als je naar binnen of buiten gaat. Hoe meer kou er binnenkomt, hoe harder de verwarming moet werken om de boel weer warm te krijgen.

Tip 6: Leg een tapijt over je houten vloer of tegels. Zo hou je lekker warme voeten.

Tip 7: Zet je pantoffels maar vast klaar: die helpen je voeten lekker warm houden. Daardoor blijft je hele lichaam op temperatuur.

Tip 8: Een avondje voor de tv in je favoriete fauteuil? Kruip dan onder een gezellige plaid en gebruik een kruik.

Tip 9: Trek ‘s ochtends verschillende laagjes over elkaar aan. Zo heb je het zeker warm genoeg en als het te warm wordt trek je gewoon een laagje uit. Lekker comfortabel!

Met al deze tips heb je het lekker warm, zonder dat je je huis omtovert in een sauna. Dat is beter voor het milieu én voor je spaarrekening.

Pssst: weet je wat pas echt interessant is voor je portemonnee? Dreft vloeibaar afwasmiddel. Dit product gaat twee keer langer mee dan verdunde imitaties.

 

En jij, wat doe jij om warm te blijven tijdens de winter?