Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

6 tips voor een ecologischer keuken

DesktopImage
0
Wil je ook in de keuken milieuverantwoordelijk zijn? Stop dan met verspilling en volg deze 6 adviezen om zuiniger om te gaan met eten, energie en geld ...

Het is verstandig om ook in de keuken milieubewust te zijn en nieuwe gewoontes aan te nemen ... Welkom in het tijdperk van de ecologische keuken!

De eco keuken begint met een eco winkelwagentje

Als je milieubewust wilt koken begin je met het gebruiken van ecologische producten. Biologische groenten die bij het seizoen horen zijn niet alleen lekkerder, ze zitten ook boordevol vitamines. Let op de herkomst en vermijd groenten en fruit uit verre oorden. Ga ook eerder voor producten in afbreekbare verpakkingen en gebruik in plaats van plastic tasjes een echte boodschappentas.

Vermijd verspilling

In de ecologische keuken let je op het verminderen van afval! Bereid altijd de juiste hoeveelheid: zo hoef je nooit eten weg te gooien en vermijd je verspilling. Voedselafval kun je recyclen (groenteschillen, eierdopjes, losse thee…) door er compost van maken. Daarmee kun je dan je zelf geteelde groenten en kruiden bemesten die sneller zullen groeien. En wat is ecologischer dan het bereiden van groenten uit je eigen moestuin?

Het deksel op de pan

Ecologisch koken, dat is ook zo weinig mogelijk energie verbruiken: doe dus altijd het deksel op de pan. Dat versnelt het kookproces, als je het gepaste deksel gebruikt tenminste. Blijf ook energiebewust door kleine pannetjes boven een klein vuur te zetten, en grote pannen boven een groot vuur.

De ecologische keuken … tot in de ijskast!

De ijskast is een energievreter. Voedingswaren koel bewaren met respect voor het milieu betekent dat je de deur van de ijskast altijd goed sluit. Als je er een nieuwe moet kopen en wilt besparen, investeer dan iets meer geld in een ijskast van het type A++ die veel minder energie opslokt. Dat geldt ook voor de vriezer.

Ben je klaar met eten en blijven er restjes over? Laat ze afkoelen voor je ze in de ijskast zet: dat is ecologischer, want omdat de ijskast dan minder hard moet werken vergt ze ook minder energie.

Laat de oven dicht!

Als je het kunt vermijden de ovendeur te openen om te kijken of je gerecht klaar is, laat die dan gewoon dicht. Anders verspil je alweer energie. Kijk de oven ook geregeld na op sleet van de afdichting.

Zet de afwasmachine pas aan als ze helemaal vol is

Een afwasmachine gebruiken is veel ecologischer dan de afwas met de hand te doen, omdat ze minder water verbruikt … op voorwaarde dat je de machine pas aanzet als ze helemaal vol is! Geef als het enigszins kan ook de voorkeur aan kortere cycli. En als je geen afwasmachine hebt, doen dan de afwas met een goed handafwasmiddel.

En jij, wat is jouw advies voor een ecologischer keuken?

0

Je reactie toevoegen

Misschien iets voor jou: