Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

6 tips voor een ecologisch verantwoorde keuken!

6-tips-voor-een-ecologisch-verantwoorde-keuken
0
Wil je milieubewuster koken? Ontdek 6 tips om voedsel, energie en geld te besparen. Ecologisch burgerschap heeft ook voordelen!

Heb je zin in ecologisch verantwoord koken? Maak dan een einde aan verspilling! Ecologisch burgerschap betekent dat je sommige (slechte) gewoonten moet afleren, maar het heeft ook voordelen. Je bespaart er tijd en geld mee! Dit zijn 6 tips om actief op te komen voor jezelf en de planeet waarin je kinderen opgroeien.

Ecologische keukentip 1: duurzaam koken begint in je winkelwagentje!

Als je wilt koken met respect voor het milieu, begin dan met het kopen van ecologische producten. Biologisch geteelde seizoensgroenten en -fruit zijn niet alleen lekkerder, maar bevatten ook meer vitamines.

Let op de herkomst van je groenten en fruit en vermijd producten die uit verre oorden moeten worden ingevlogen. Een van je eerste reflexen als eco-burger is lokaal te consumeren. De lokale teelt is meestal veel goedkoper dan ingevoerde voedingsmiddelen.

De verpakkingsvrije winkel bestaat al, maar voorlopig nog op zeer kleine schaal. Daarom kies je in de winkel biologisch afbreekbare verpakkingen en ga je voor een herbruikbare boodschappentas in plaats van plastic tasjes. Ook in de keuken kun je het milieu beschermen door betere reflexen aan te leren ... met minder plastic, bijvoorbeeld door glazen bokalen te gebruiken in plaats van plastic dozen. Welkom in het nieuwe tijdperk van de ecologische keuken!

Ecologische keukentip 2: vermijd verspilling

In de ecologische keuken heb je ook aandacht voor je afval! Als milieubewuste burger let je erop altijd de gepaste hoeveelheid voedsel te koken. Zo vermijd je overgebleven kliekjes en dus voedselverspilling.

Veel voedselafval kan worden gerecycled. Van groenteschillen, fruitafval, eierschalen, losse thee en dergelijke kun je in een uithoekje van de tuin compost maken. Composteren heeft veel voordelen, zo is het een goede voedingsbron voor je zelf geteelde groenten die er sneller door groeien. Wat is duurzamer dan de groenten uit je eigen tuin te gebruiken? In de stad is composteren minder evident. Toch is het de moeite waard om informatie te vragen bij de milieudienst van je gemeente. Sommige gemeenten bieden innovatieve oplossingen aan voor afvalverwerking en biologische kringlooptechnieken. Misschien kun je er zelfs een gratis compostvat krijgen?

Ecologische keukentip 3: doe het deksel op de pan

Ecologisch koken, dat is ook zo weinig mogelijk energie verbruiken. Leg dus altijd het deksel op de pannen. Bovendien zijn je gerechten door dat kleine gebaar sneller gaar. En dat is natuurlijk logisch, want zo houd je de warmte in de pan./p>

Binnen hetzelfde onderwerp, kijk je ook het niveau van de radiatoren na. Hier vind je onze a href="https://www.lekkerinhetleven.nl/thuis/besparen/9-ecologische-tips-om-je-in-de-winter-te-verwarmen">9 tips om het in de winter lekker warm te hebben zonder de verwarming hoger te zetten.

Het is ook belangrijk om de meest gepaste pan te gebruiken. Als je een klein pannetje op een groot vuur zet, verspil je veel energie, en omgekeerd ook. Het is gewoon een kwestie van gewoonte!

Ecologische keukentip 4: een ecologische keuken ... zelfs in de koelkast!

De koelkast is een echte energievreter! Voedingsmiddelen koud bewaren met respect voor het milieu impliceert dat de je deur van de koelkast best altijd goed dicht houdt. Wanneer je een nieuwe koopt, investeer dan iets meer en kies een klasse A++, die veel minder energie verbruikt. Hetzelfde geldt voor de vriezer.

Heb je na de maaltijd nog eten over? Laat die restjes dan afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Dat is ecologischer, omdat de koelkast dan minder inspanning moet leveren en minder energie moet verbruiken.

Ecologische keukentip 5: hou de deur van de oven dicht!

Als je wilt nagaan of je ovenschotels gaar zijn, probeer het dan te doen zonder de ovendeur te openen. Zo riskeer je minder energie te verspillen. Ga ook geregeld na of er geen sleet zit op de deurafdichting.

Ecologische keukentip 6: gebruik minder water voor de afwas!

Als je de afwas met de hand doet, kies dan het juiste afwasmiddel. De producten van Dreft zullen je helpen om je borden schitterend schoon te krijgen; en omdat het geconcentreerde producten zijn gaan ze twee keer langer mee. Zo koop je ook minder ‘nieuwe’ verpakkingen.

Met een efficiënt product heb je minder water nodig en win je tijd, energie en water! Je kunt beginnen met het vullen van een teiltje, de kraan dicht te draaien en pas weer vers water te gebruiken voor het spoelen.

En jij, wat zijn jouw tips om op een ecologisch verantwoorde manier te koken en de gewoonten van een ecologische burger aan te nemen?

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies