Waarom kraanwater beter is ?

Iedere dag een overwinning
30/06/2021

Waarom kraanwater beter is ?

Van de meer dan 400 miljoen ton plastic die elk jaar wordt geproduceerd, wordt 158 miljoen met name gebruikt voor wegwerpverpakkingen door de verpakkingssector. Duurzaamheid, hergebruik, vervuiling: door voor kraanwater te kiezen, verricht je elke dag een aantal deugdzame handelingen!

#1 Het vervuilt niet

In Europa en Noord-Amerika heeft 94% van de bevolking toegang tot schoon stromend water. Toch drinkt de gemiddelde Europeaan 117 liter flessenwater per jaar. Daarbij komt dat wegwerpflessen het plastic afval is dat het meest wordt aangetroffen in alle levende wateren, zoals oceanen, zeeën, rivieren, enzovoort, in Europa. Maar liefst 42% van de plastic flessen wordt niet gerecycleerd.

Wist je dat er 33cl aardolie nodig is - dat staat gelijk aan een blikje - plus 3 liter water om één fles te maken!

#2 Het is goedkoper

Kraanwater kost gemiddeld €0,003 per liter. Dat is nauwelijks €2 per jaar voor een verbruik van 1,5 liter water per dag. Maar je kunt al gauw rekenen op €110 tot 220 per jaar voor bronwater (0,20€/l) en mineraalwater (0,40€/l). Daarbij moeten nog de kosten van het verwijderen van plastic flessen worden opgeteld! In vergelijking met bron- en mineraalwater is kraanwater dus een stuk voordeliger.

#3 Het is goed voor je gezondheid

Lood, koper of nikkel: kraanwater ondergaat dezelfde controles als bronwater waarbij een totaal van 50 parameters wordt geanalyseerd, met uitzondering van smaak en geur. De controles worden rechtstreeks aan de kraan van de consument uitgevoerd. Sinds 1998 wordt de waterkwaliteit in de hele Europese Unie streng gecontroleerd (98/83/EG).

Wist je dat in Nederland 60% van het drinkwater afkomstig is van grondwater en 40% van oppervlaktewater, verdeeld over 200 tappunten over het hele land.

#4 Je hoeft het niet te filteren

Volgens het wateronderzoeksinstituut KWR behoort het Nederlandse kraanwater tot het beste drinkwater ter wereld. Daarom kan worden geconcludeerd dat een waterfilter aan huis niet nodig is. Maar de keuze is natuurlijk aan jou! Als je jouw kraanwater alsnog wilt filteren, zijn er filters voor karaffen, filters ingebouwd in je kraan, of zelfs stukjes binchotan, de natuurlijke en traditionele Japanse houtskool.

Wist je dat Binchotan, afkomstig is van de Ubamegashi eik is en een absorberend vermogen heeft. Wanneer verkoold, van zuurstof voorzien en dan in water geplaatst, zal het de schadelijke moleculen aantrekken en op die wijze het water filteren.

#5 Het is een kostbaar product

Volgens de UNESCO leeft tussen 1/4 en 1/5 van de wereldbevolking in regio's waar een tekort aan water is. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de kwaliteit bij lange na niet zo goed is als in Europa, waar meer dan 97% van de bevolking er toegang toe heeft. Bovendien roepen de Verenigde Naties op om met alle mogelijke middelen water te besparen en waarschuwen zij voor een potentieel watertekort van 40% in 2030, als wij daar niet in slagen.

Wist je dat "waterschaarste" verwijst naar periodes waarin de vraag groter is dan de beschikbare hoeveelheid water?


Kosten, vervuiling, veiligheid: je weet nu dat je kraanwater een kostbaar goed is voor jou en voor de planeet.

Children's Safe Drinking Water », schoon water voor kinderen 

Sinds 2004 zorgt Procter & Gamble (Ariel, Lenor, Oral B, Braun, Gilette, enz.) voor schoon drinkwater voor kinderen over de hele wereld. Dankzij zijn waterzuiveringstechnologie kan 4 gram poeder 10 liter vuil water in enkele minuten omzetten in schoon, drinkbaar water. Door meer dan 99% van de veel voorkomende watergedragen bacteriën (inclusief die welke cholera veroorzaken) en veel voorkomende watergedragen virussen (inclusief die welke hepatitis A veroorzaken) en 99,9% van de protozoën in besmet water te vernietigen, helpt het product het aantal gevallen van diarree in ontwikkelingslanden met wel 90% te verminderen.

Wil je nog meer concrete oplossingen? Hier zijn andere onderwerpen waar je op eenvoudige wijze een impact kunt maken!

  • De planeet
  •  Solidariteit
  • Gelijkheid en inclusie