Waarom is het beter voor verpakkingen van recyclebaar karton te kiezen ?

Iedere dag een overwinning
2/07/2021

Waarom is het beter voor verpakkingen van recyclebaar karton te kiezen?

Van de 400 miljoen ton plastic dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd, gaat er 158 miljoen naar de verpakkingsindustrie, en dan vooral naar eenmalige verpakkingen. Duurzaamheid, recycling, vervuiling; door te kiezen voor kartonnen, al dan niet recyclebare verpakkingen, kan ook jij dagelijks een positieve impact uitoefenen op het milieu.

Vanaf 2021 geldt in de Europese Unie een verbod op plastic wegwerpartikelen (drinkbekers, bestek, borden, rietjes, roer- en wattenstaafjes enz). 70% van de vervuiling in de oceanen en op de stranden is afkomstig van dit soort afval. Het vervuilt waterstromen en komt via allerlei organismen, zoals vissen en vogels die het voor voedsel aanzien, in de voedselketen terecht.

Wist je dat er in de oceanen tot 600.000 deeltjes plastic per km² aangetroffen worden? Dat komt overeen met 110 keer de oppervlakte van België.
Het drijvende “zevende continent’ is een enorme massa afval bestaande uit grote stukken plastic maar vooral uit duizenden microdeeltjes kleiner dan 5mm.

#1 Het stoot weinig broeikasgassen uit

Sinds 1990 is de koolstofdioxide-emissie (CO²) afkomstig van fossiele brandstoffen in de kartonindustrie gedaald met 42%. Karton kan namelijk ingezet worden voor energieterugwinning: de elektriciteit en warmte die vrijkomen tijdens de verbranding ervan, kunnen worden gebruikt om energie uit fossiele bronnen te vervangen.

Wist je dat een kraft envelop 15 gr broeikasgassen uitstoot daar waar een plastic fles verantwoordelijk is voor 129 gram?

#2 Het is biologisch afbreekbaar

Karton is biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het moet kunnen worden afgebroken door levende organismen in minder dan 5 maanden in een natuurlijke omgeving en in enkele maanden bij thuis- of industrieel composteren. Wat natuurlijk niet betekent dat je een composteerbare of biologisch afbreekbare verpakking zomaar in de natuur kunt achterlaten. De afbraak gebeurt niet op dezelfde manier in alle natuurlijke omgevingen. Alvorens het zover is, kan ze dan ook een negatieve impact hebben op de biodiversiteit.

Wist je dat een composteerbare verpakking altijd biologisch afbreekbaar is? Het omgekeerde is niet per se het geval (houtskool, dierlijke uitwerpselen, enz.).

#3 Het is afkomstig van gecertificeerde bossen

In 2009 werd het bosbeheer van 86% van de beboste zones in Europa, gehuurd of in het bezit van bedrijven uit de papier- en kartonindustrie, erkend door onafhankelijke certificatiesystemen zoals PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Systems) en FSC (Forest Stewardship Council).

Wist je dat bomen tijdens hun groeiproces CO² opnemen die vervolgens wordt opgeslagen in producten op basis van vezels zoals karton? Zo kan één ton platgedrukt karton ongeveer 1,5 ton koolstofdioxide bevatten.

#4 Het is robuust

Voor transport en opslag gebruikt men golfkarton; één of meerdere lagen golvend papier, die tussen verschillende lagen karton worden geplakt. Door middel van de pletweerstandstest (FCT of Flat Crush Test) wordt de weerstand tegen verticale druk gemeten. Wanneer karton niet wordt blootgesteld aan een te hoge vochtigheidsgraad en het op de juiste manier wordt gestockeerd, kan het tot wel 10 keer opnieuw gebruikt worden.

Wist je dat om te vermijden dat kartonnen drinkbekers lekken, ze vaak een dunne plastic deklaag krijgen? Als antwoord op bovenstaand probleem is de PLA-coating ontwikkeld. PLA of polymelkzuur wordt vervaardigd met voornamelijk maïszetmeel en suikerriet en is volledig biologisch afbreekbaar.

#5 Jouw favoriete merken kozen voor karton

Sinds de boom van de e-commerce, groeit de golfkartonindustrie jaarlijks met 10%. Merken zoals Gillette en Vénus gebruiken trouwens sinds 2021 kartonverpakkingen die voor minstens 37% uit gerecycled materiaal bestaan en gecertificeerd zijn door de Forest Stewardship Council (FSC). En niet zonder reden: 52% van de Europeanen is al van merk of product veranderd omdat de verpakking ervan niet recyclebaar of overbodig is.

#6 Het is herbruikbaar

Indien het karton niet aan een te hoge vochtigheidsgraad wordt blootgesteld en op de juiste wijze wordt bewaard, kan het tot tien maal worden hergebruikt. Je kunt karton gebruiken om je spullen in op te bergen of om bijvoorbeeld post terug te sturen. Maar ook om thuis allerlei voorwerpen te maken: etiketten voor kerstgeschenken, onderzetters, bloempotten, servetringen, etc.

Wist je dat een bedrijf in Nederland huizen bouwt die bijna volledig zijn gemaakt van karton uit duurzaam beheerde bossen.

#7 Het is de verpakking die wereldwijd het meest gerecycled wordt

Bijna 80% van papier- en kartonverpakkingen worden vandaag gerecycled. Het meest gerecyclede materiaal dus, voor glas en plastiek. Slechts 3% van het plastic dat we sorteren, wordt uiteindelijk gerecycled.

Wist je dat er in de Europese Unie 85,8% van de karton- en papieren verpakkingen gerecycled wordt?

Hoe wordt karton gerecycleerd in Nederland?

Stap 1: Het karton wordt gemengd met water en verwerkt tot pulp. Tijdens dit proces worden resterende nietjes, plastic of touw verwijderd.
Stap 2: Hierna wordt de vezels die overblijven ontinkt.
Stap 3: De witte pulp wordt geperst en gedroogd.
Stap 4: Het nieuwe product is klaar voor een verdere verwerking.

Duurzaamheid, recycling, vervuiling: je weet nu welke voordelen karton heeft voor het milieu.

Wil je graag nog meer concrete acties ondernemen? Dan kun je misschien wel je steentje bijdragen op een van de volgende vlakken!

  • Milieu
  • Solidariteit
  • Gelijkheid en inclusie