Waarom is het beter in bulk te kopen ?

Iedere dag een overwinning
2/07/2021

Waarom is het beter in bulk te kopen?

Jaarlijks produceert iedere Europeaan 173 kg verpakkingsafval. Van de 400 miljoen ton plastic die elk jaar wereldwijd wordt geproduceerd, gaat er 158 miljoen naar de verpakkingsindustrie, vooral naar eenmalige verpakkingen. Door onze aankopen in bulk te doen, verminderen we niet alleen plastic vervuiling en voedselverspilling, maar helpen we ook de korte ketens een handje, en leven we zuiniger!

#1 In bulk kopen, helpt voedselverspilling vermijden

Voedselverspilling is vandaag verantwoordelijk voor 10% van ons afval. In bulk kopen, betekent dat je je producten op gewicht koopt: thee, noten, peulvruchten, zetmeelhoudende producten zoals bv. brood, rijst, pasta, granen, schoonheids- of huishoudproducten zoals wasmiddel of zeep. Doordat je bij aankopen in bulk enkel de benodigde hoeveelheid koopt, vermijd je op de eerste plaats verspilling.

Wist je dat het grootste deel van onze aankopen in bulk, levensmiddelen zijn? Ze worden op de tweede en derde plaats gevolgd door respectievelijk schoonheids- en schoonmaakmiddelen, en accessoires.

#2 In bulk kopen, vermindert het gebruik van verpakkingen

Een bulkwinkel bespaart jaarlijks gemiddeld 1 ton verpakkingen. Uit een studie van de Zero Waste Association blijkt dat verpakkingsvrije winkels in 2023 wel tot 5.500 ton verpakkingen zullen hebben bespaard. Bovendien zou tegen 2024 de markt van duurzame en herbruikbare verpakkingen in Europa met meer dan 700 miljoen kunnen hebben toegenomen.

Lees ook | Waarom is het beter voor verpakkingen van recyclebaar karton te kiezen?

Wist je dat er in Europa jaarlijks 25,8 miljoen ton plastic afval wordt geproduceerd? 60% daarvan is afkomstig van verpakkingen.

#3 In bulk kopen is voordeliger

Volgens het ADEME (French Agency for Ecological Transition) zijn de prijzen van aankopen in bulk 10% tot 45% lager voor vergelijkbare producten. Volgens de oprichters van Pieter Pot, één van de marktleiders op het gebied van bulk in Nederland, komt dat door de verkorte afstand tussen producenten en consumenten.

Wist je dat gedroogd fruit (amandelen, cashewnoten) en peulvruchten respectievelijk tot wel 21% en 18% goedkoper kunnen zijn als je ze in bulk koopt.

#4 In bulk kopen, betekent dat je lokale producenten steunt

Volgens een recente Europese studie geven bulkwinkels er de voorkeur aan zich te bevoorraden bij lokale producenten. Er werd namelijk aangetoond dat, naarmate de afstand tussen bulkwinkel en producent vergroot, het productaanbod in de bulkwinkels kleiner wordt.

Wist je dat consumptie enkel lokaal (“locavorisme”) kan worden genoemd indien er zich minder dan 150 km bevindt tussen de consument (“locavoor”) en de producent?

#5 Ook de grotere winkelketens bieden nu bulk aan

In Frankrijk biedt, naast ongeveer 680 gespecialiseerde winkels, al 71% van de super- en hypermarkten producten in bulk aan. De Nederlandse keten EkoPlaza lanceerde voor het eerst ter wereld gangpaden met meer dan 700 producten zonder plastic. Over het geheel genomen staan hyper- en supermarkten al in voor 50% van de verkoop van bulkproducten.

Wist je dat in Europa tegen eind 2025, 65% van het gewicht van alle verpakkingsafval zal worden gerecycled? (2018/852)

#6 Loop

In 2019 slaagde Terracycle - wereldmarktleider op het gebied van recycling - erin 25 bedrijven, waaronder Procter & Gamble (Pantene, Herbal Essences, Ariel), te overtuigen Loop te creëren. In Frankrijk sloot supermarkt Carrefour zich aan bij het Loop platform om zo producten van bekende merken te verkopen in glazen of kartonnen verpakkingen, met statiegeld in de winkel of online. Na het bestellen en het consumeren van de producten komt een vervoerder de lege verpakkingen oppikken en worden ze gereinigd, gesteriliseerd en opnieuw gevuld.

Of het nu is om afval te verminderen, de lokale economie te steunen of om zuiniger te leven, hier vind je al enkele goede redenen om het aankopen in bulk eens een kans te geven.

Wil je graag nog meer concrete acties ondernemen? Dan kun je misschien wel je steentje bijdragen op één van de volgende vlakken!

  • Milieu
  • Solidariteit
  • Gelijkheid en inclusie