Hoe kun je je milieubewuster verplaatsen ?

Iedere dag een overwinning
2/07/2021

Hoe kun je je milieubewuster verplaatsen?

Om je ecologische voetprint te verkleinen, kun je eerst en vooral even nagaan hoe je je verplaatst. Transport is namelijk de belangrijkste bron van CO²-uitstoot van onze gezinnen, nog voor de woning, voeding en consumptiegoederen. Het goede nieuws is dat je een groot deel van de vervuilende vervoersmiddelen kunt vervangen door hun milieuvriendelijke broertjes.

Wist je dat transport in de Europese Unie verantwoordelijk is voor 60,7% van de koolstofdioxide- of CO²-uitstoot wat gelijk staat aan 655 miljoen ton per jaar?

#1 Kies milieuvriendelijke vervoersmiddelen voor korte afstanden

In steden en dorpen zijn de meeste trajecten minder dan 5 km lang. Ze zijn daarom zeer geschikt voor milieuvriendelijke mobiliteit zoals fietsen, steppen of wandelen. Bijvoorbeeld om naar het werk te gaan, de plaatselijke winkels te bezoeken of je kinderen naar school te brengen.

Nederland is, met 28%, de 2e fietsregio in Europa. In de stad Amsterdam, een voorloper in duurzaam vervoer, gebeurt 38% van de verplaatsingen met de fiets. In België is het dan weer in de Vlaamse stedelijke gebieden dat men vaker te voet gaat of de fiets neemt dan ten zuiden van de taalgrens.

Wist je dat in Nederland, dat zeer ver gevorderd is op het gebied van milieuvriendelijke mobiliteit, het aandeel van de fiets in het vervoer is gestegen tot 40%!

#2 Geef carpooling en autodelen eens een kans

De auto delen is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Met een gewicht van gemiddeld 1,5 ton, verbruikt en vervuilt je wagen alleen al om zich te verplaatsen. Via de Franse app Blablacar kun je in contact komen met mensen voor eenmalige verplaatsingen binnen Europa. En neem voor je dagelijkse trajecten zeker eens een kijkje op Share Now.

Wist je dat in Nederland carpoolers ruim een miljoen liter brandstof en 2,8 kiloton aan CO²-uitstoot besparen. Dat is het jaarlijkse energieverbruik van ruim 2.100 huishoudens.

#3 Maak gebruik van het openbaar vervoer

Bus, metro of tram: in de stad is het openbaar vervoer even snel als de auto en bovendien vervuilt het minder. Zo verbruikt een trampassagier ongeveer 10 keer minder energie dan een automobilist. En volgens de Europese Commissie is de spoorwegsector verantwoordelijk voor slechts 0,5% van de broeikasgasuitstoot in de Europese Unie.

Wist je dat de Nederlanders de kampioenen zijn als het aankomt op elektrische bussen? In 2020 werden er door de Franse groep Keolis 259 voertuigen ingezet.

#4 Werk vanuit huis

Kun je geen alternatief vervoermiddel vinden omdat je bijvoorbeeld in een landelijk gebied woont en je beroep laat het toe? Dan kan thuiswerken een goede oplossing zijn om je ecologische voetafdruk te verminderen.

Met meer dan een uur transport per dag, scoren Nederland, België en Frankrijk gemiddeld hoog voor wat betreft tijd die wordt besteed aan woon-werkverkeer in Europa. De coronacrisis heeft in die zin wel bijgedragen aan het ontwikkelen van platforms voor videovergaderen (Skype, Teams, Zoom) en online samenwerkingstools (Slack, Trello). En er zijn ook de Virtual Private Networks (VPN) die computers beschermen tegen cyberattacks.

Wist je dat er van 2009 tot 2019 slechts 5,4% van de werknemers in de Europese Unie van thuis uit werkten?

#5 Koop een hybride of elektrische wagen

Een elektrische wagen stoot 77% koolstofdioxide (CO²) minder uit dan een benzineauto. De Nederlanders zijn trouwens ook de eerste van de klas voor wat betreft het aantal laadpalen; er zijn er maar liefst 50.415 te vinden in Nederland, tegen 4.128 in België en 28.666 in Frankrijk.

Wist je dat in 2030 alleen auto’s die elektrisch of op waterstof rijden zullen toegelaten worden in Amsterdam?

#6 Vermijd korteafstandsvluchten

De Europese Unie is met 19% van de mondiale uitstoot, ‘s werelds op één na grootste vervuiler van de luchtvaartsector, na de Verenigde Staten, maar voor China. Bovendien is 47% van de emissies afkomstig van vluchten binnen de Europese Unie zelf. Volgens ADEME, het Franse agentschap voor ecologische transitie, vervuilt een kilometer per vliegtuig 45 keer meer dan een kilometer met een hogesnelheidstrein. Het goede nieuws is dat een groot deel van de korteafstandsvluchten met de trein kunnen worden afgelegd. En je kunt er bovendien Europa mee ontdekken tegen interessante prijzen. Met name dankzij de Interrail Pass die kan gebruikt worden in de 27 landen van de Europese Unie en ook op de Thalys lijnen.

Wist je dat volgens een studie van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum door vracht- en binnenlandse vluchten, de CO²-uitstoot in 2020 slechts met 55% verminderd is?

Fiets, carpooling, elektrische opties, trein: dankzij deze alternatieven ben je goed op weg om de belangrijkste bron van broeikasgassen te helpen verminderen.

Wil je graag meer concrete acties ondernemen? Dan kun je misschien wel je steentje bijdragen op een van de volgende vlakken!

  • Milieu
  • Solidariteit
  • Gelijke kansen & Inclusie