Zet de televisie uit en geniet samen van een gezellige avond!

Gezin
30/11/2018
Herinner je je nog hoeveel plezier je als kind beleefde als de beeldbuis een avondje uit bleef, als je ouders überhaupt al een TV hadden? Een stapje terug naar de tijd toen we het nog zonder ‘Goede Tijden, Slechte Tijden, ‘De Wereld Draait Door’ en ‘CSI’ moesten doen.

Denk aan je jeugd en hoe je als kind familieavonden ver van televisie of tablets doorbracht! Door afstand te doen van alle beeldschermen zul je beter slapen en meer genieten van de momenten van rust.

1. Gezinsactiviteiten? Wees creatief!

Vingerverf, origami, papier-maché ... het doet er niet toe welke activiteit je met je gezin plant, zolang je maar je creativiteit tot uiting brengt!

Je kunt een speciaal thema bedenken en een DIY atelier met je nieuwste vakantiefoto's organiseren, kaarten voor Valentijnsdag maken of de kinderen vragen de uitnodigingen voor hun verjaardagsfeestje te ontwerpen. Tip: verzamel het hele jaar door nuttige voorwerpen voor dit soort knutselpartijtjes, zoals lege rolletjes wc-papier, eierdoosjes, yoghurtpotjes ... Telkens als je recyclet ben je bovendien een goed voorbeeld voor de kinderen!

2. Ontdek een nieuwe sport

Veel organisaties hebben een aanbod gratis proeflessen. Dans, badminton, volleybal, paardrijden: je hoeft alleen nog maar te kiezen welke activiteit je met je gezin wilt doen en inlichtingen in te winnen bij de lokale sportverenigingen.

Je zou ook een avond per week kunnen wijden aan een bezoek met je gezin aan het lokale zwembad of een minitoernooi tennis op een vooraf gereserveerde tennisbaan kunnen organiseren.

3. Draag zorg voor dieren: een nuttige gezinsactiviteit

Je houdt van dieren, maar kunt je geen huisdier veroorloven? Sommige asielen maken het voor vrijwilligers mogelijk gratis met dieren uit wandelen te nemen. Kinderen zijn dol op dieren en jij profiteert ervan om je dagelijkse uurtje beweging te krijgen. Samen een dagje op de dierenboerderij doorbrengen is ook een uitstekend idee voor een activiteit met het hele gezin!

4. Schrijf je in voor een avondcursus

Waarom gebruik je de avonden niet om opnieuw te gaan studeren? Niet alleen kan een extra diploma interessant zijn om een eventuele nevenactiviteit uit te oefenen, maar het is ook een schitterende manier om tijd door te brengen met je tiener, terwijl je er ook nog iets mee bijleert. Aromatherapie, reflexologie, gastronomie, andere talen … voor ieder wat wils!

5. Een avond met je gezin: organiseer spelletjes

Met het organiseren van een toneelavondje met je gezin kun je al heel wat tijd samen doorbrengen, alleen al met het voorbereiden van de decors en de rollen van iedereen! Je kunt ook gewoon mikken op bordspellen en oude klassiekers als Pictionary of Taboo die perfect geschikt zijn voor een indeling in teams.

6. Ga naar het theater voor een avondje cultuur

Kun je de kinderen met geen stokken van hun beeldschermen vandaan krijgen? Neem ze dan mee naar een toneelvoorstelling of naar het circus! Steek één keer in de maand de koppen bij elkaar om een toneelstuk uit te kiezen. Bekijk het programma van de toneelzalen in je buurt of ga zoeken in het VVV-kantoor van jouw gemeente: in de zomer organiseren veel steden festivals of straatvoorstellingen. En als de kinderen groot genoeg zijn zet je de avond voort met een gezellig etentje in een restaurant.

En jij, van welke gezinsactiviteiten houd jij het meest?