Welke opties voor gratis leerlingbegeleiding?

Gezin
27/04/2021
Als je kind moeite heeft om bij te benen op school, zijn er gratis oplossingen voorhanden om het te begeleiden met schoolwerk.

Gratis bijles en begeleiding op school!

De meest voor de hand liggende oplossing is navraag te doen op de school van je kind. Voor je begint te zoeken naar gratis huiswerkbegeleiding buiten de school, vraag je de leraren of – beter nog – de klastitularis van je kind wat de school zelf aanbiedt. Soms organiseert de school zelf bijles, buiten de lesuren, of heeft zij contact met organisaties die bijlessen organiseren of kampen tijdens de vakantie voor verschillende leeftijdsgroepen, zoals taalvakanties en wiskundevakanties. Op hogescholen en universiteiten in je regio kun je informeren of er studenten zijn die bijles willen geven. Ga ook kijken op de website van de CED-groep, waar ouders en leerlingen gratis terecht kunnen voor hulp bij leerproblemen en studiekeuze, maar ook psychische en sociale problemen, zoals pesterijen of faalangst. In Nederland worden leerlingen met leer- of gedragsstoornissen of een beperking als dyslexie begeleid en ondersteund om leerachterstand te vermijden.

Gratis huiswerkbegeleiding online

Als je tijd hebt om zelf je kind na de schooluren te begeleiden, vind je online tal van informatiebronnen om het te helpen over zijn hindernissen heen te komen. Diverse websites en online platforms bieden lesmateriaal aan, per vak, speciaal ontworpen als begeleiding van schoolkinderen van de basisschool tot het secundair onderwijs. Op sommige sites kun je online oefeningen doen: daar komt dus geen papier meer bij te pas en zou je kind alleen daarom al kunnen interesseren.

Ken je andere ouders die ook op zoek zijn naar oplossingen voor naschoolse begeleiding van hun kind? Verdeel de vakken in functie van ieders interesse en competentie en wissel elkaar af. Een dergelijke gratis huiswerkbegeleiding in groep zal de kinderen stimuleren en heeft het voordeel dat je nog tijd overhoudt voor jezelf. Ontdek ook al onze tips om je kinderen te helpen goed voorbereid aan een nieuw schooljaar te beginnen.

Vergeet vooral niet dat een geslaagde schooldag begint na een herstellende nachtrust en dat het veel prettiger is naar bed te gaan als de lakens lekker ruiken naar Lenor Zacht en Fris. Zo creëer je prettige nachten die de dagen makkelijker maken.

Gratis huiswerkbegeleiding bij een instituut in jouw buurt

Heb je geen tijd om zelf je kinderen te begeleiden met hun huiswerk en eventuele leerproblemen, en ook de school biedt geen raad? Ga dan eens kijken op de website van de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten, waar ouders een erkend instituut voor huiswerkbegeleiding in de buurt kunnen vinden. Met het aanbod dat je hier vindt, hoef je haast niet verder te gaan zoeken. De resultaten kun je filteren op onderwijsniveau, maar naast huiswerk- en studiebegeleiding vind je ook examentraining en hulp bij studiekeuze. Afhankelijk van je budget vind je op internet ook commerciële bijleskantoren, die vrijblijvend informatie en evaluatie verstrekken, maar concrete hulp tegen diverse tarieven aanbieden, zoals De Bijlesmeester of De Online Huiswerkklas.

En jij, heb jij al gratis huiswerkbegeleiding geprobeerd voor je kind?