Tips voor een vlekke(n)loos kinderfeestje

Gezin
2/10/2018
Cadeautjes uitpakken, spelletjes, dansen, eten én snoepen. Lekker in het Leven geeft je tips voor een vlekke(n)loos kinderfeestje!

Lange boterhammen

Begin het kinderfeestje nu eens niet met cake of taart, maar kies voor een gezondere optie met boterhammen. Geen gewone, maar lange boterhammen! Vraag de bakker om het brood in de lengte door te snijden en klaar ben je. De kids kunnen hun boterham versieren met pindakaas, jam, hagelslag, smeerkaas, kokosbrood of hartig beleg. En voordat ze die boterham hebben versierd én opgegeten, ben je zo een half uur verder. Tip: dek de tafel met wit damastpapier (te koop bij o.a. Blokker). Dan heb je meteen een activiteit voor na het eten; het maken van een supergrote tafelkleedtekening voor de jarige.

Cadeautjes uitpakken

Het uitpakken van cadeautjes is zóóóóó spannend, dat dit voor veel opwinding zorgt op het kinderfeestje. Je kunt het 'uitpakfestijn' in goede banen leiden door er een spel van te maken, waarin alle kinderen een rol hebben. Zo voorkom je chaos en dat sommige cadeautjes niet in één stuk uit de verpakking komen. Twee tips:

  • Zet de kinderen in een kring op de grond, met de jarige Job of Jet geblinddoekt in het midden. Laat om de beurt een kind de jarige op de rug tikken en met een verdraaide stem zeggen: "Tik, tik wie ben ik?" Als de naam goed geraden wordt, dan mag de tikker zijn of haar cadeautje geven en de jarige het uit kan pakken. Met deze variant gegarandeerd een hoop gegiechel en gelach!
  • Laat de kinderen zelf hun cadeautje verstoppen. De jarige mag de pakjes zoeken, de vriendjes en vriendinnetjes mogen warm of koud roepen om de jarige te helpen de pakjes te vinden.

Dansen is een feestje!

Ballondansen is een lollig spelletje voor een kinderfeestje. Vooral jongens vinden dit leuk. Hoe werkt het? Iedereen bindt een ballon aan een touwtje om zijn enkel, het liefst over de sok of broek. Probeer elkaars ballon kapot te trappen terwijl je danst. Als de muziek stopt krijgt iedereen die nog een hele ballon heeft een punt. Zet de muziek weer aan voor de volgende ronde. Wil je een iets rustiger variant? Doe dan de dierendans. Steeds als de muziek stopt moeten de kinderen een dier nadoen. En er zijn genoeg varianten op dit spel: doe een boom, circusartiest of sporter na.

Textiel versieren

Laat de kids hun eigen katoenen rugzak versieren, die ze na het kinderfeestje natuurlijk mee naar huis mogen nemen. Tip: gebruik geen textielverf, maar textielstiften (verkrijgbaar bij de hobbywinkel). Werk in groepjes van 3 zodat je ze kunt helpen en voorkom dat je huis of hun kleding een grote kleurplaat wordt. Laat de andere kinderen buiten spelen (zaklopen of skippyballenrace), uiteraard onder begeleiding van een andere volwassene. Behalve rugzakjes kun je ook blanco schortjes, handpoppen, sleutelhangers, schoudertassen, knikkerzakjes, toilettas of andere katoenen artikelen versieren.

Tip: maak van vuilniszakken schorten voor de knutselende feestgangers. Knip een gat voor het hoofd en 2 gaten voor de armen. Mouwen opstropen en tekenen maar!

Snoepen én spelen!

Bij een kinderfeestje horen ook lekkere dingen. Maak het jezelf niet te moeilijk, bedenk wat de kids lekker vinden. Wat dacht je van een patatje, maar dan niet van aardappel, maar van reepjes cake? In plaats van mayonaise doe je een toefje slagroom in het bakje. Liever ketchup of satésaus? Kan ook: aardbeienjam of chocoladesaus. Tip: haal een paar echte patatbakjes bij de snackbar bij jou in de buurt. Dat maakt het helemaal af! Van snoepen kun je natuurlijk ook een spel maken, bijvoorbeeld snoephappen of nog leuker snoepmemory. Leg setjes van 2 snoepjes klaar, denk aan kikkertjes, banaantjes, gummybeertjes, dropjes of kersensnoepjes. Verstop de snoepjes apart onder lege plastic bekertjes. Wie een setje omdraait mag het in zijn of haar eigen bekertje bewaren.

Tip: leuk meegeefcadeautje voor na het kinderfeestje: een ballon met rijstsnoepjes die ze thuis mogen lekprikken. Gezichtje erop tekenen en klaar!

Geen vlek te gek!

Mocht je kinderfeestje nou eindigen met een tafelkleed vol limonadevlekken en met vingerverf besmeurde t-shirts, dan is er nog hoop: Ariel lanceert namelijk de Vlek Expert. De online hulp bij alle denkbare vlekken. De Vlek Expert vind je hier, maar je kunt 'm ook downloaden op je telefoon.