Samen eten is belangrijk

Gezin
2/10/2018
Samen eten is belangrijk voor het hele gezin, zo blijkt uit wetenschappelijke studies. Zorg daarom dat samen aan tafel eten dagelijks een waardevol moment wordt voor jezelf en je kinderen.

Als je je kinderen naar al hun activiteiten moet brengen, je huis netjes wilt houden én al die andere, dagelijkse dingen moet regelen... schiet samen eten er al snel bij in. Maar een heel aantal wetenschappelijke studies toont aan dat het ontbreken van deze quality time met het gezin effect heeft op meer dan alleen je eetgewoonten. Dit zijn de redenen waarom samen eten een vast dagelijks ritueel van elk gezin zou moeten zijn.  

Leer je gezin kennen
Hoe vaak hebben jullie nu de kans om als gezin met elkaar te praten? Samen eten geeft je de mogelijkheid om van alle voordelen van het ouderschap te genieten! Leer je gezin kennen en geniet van je kinderen, je kunt zien hoe ze zich gedragen in een sociale omgeving en je kunt op de hoogte blijven van wat er speelt in hun leven.

Tijdens het samen aan tafel eten kunnen ook onderliggende spanningen of problemen tussen broers en zussen en ouders op een gezonde manier geuit worden. Door regelmatig als gezin samen tijd door te brengen, kun je veranderingen in het gedrag van je kinderen signaleren en - indien negatief - tijdig aanpakken en bijsturen voordat er echte problemen ontstaan. 

Gezonder eten
Samen eten is ook een ideale manier om met moeilijke eters om te gaan, onbekende voeding te introduceren en hiermee de smaak van kinderen op jonge leeftijd te verbreden. Een aantal wereldwijde studies toont aan dat kinderen die samen met het gezin eten veel gezonder eten, meer groente en fruit binnen krijgen in plaats van vet en suiker.

Voor erg drukke gezinnen is samen thuis eten en koken misschien wat minder makkelijk, maar het betekent wel dat je de porties in de hand hebt en weet wat er in je maaltijd zit. Plan vooruit, kook in grote hoeveelheden en vries porties in voor later. Op deze manier bespaar je niet alleen tijd, maar ook heel wat geld.

Waardevolle tafelgesprekken
Gezinsmaaltijden geven kinderen de kans om conversaties te voeren met volwassenen, te kijken hoe ze met elkaar omgaan en de kunst van het luisteren naar anderen te oefenen. Hierdoor leren kinderen hun woordenschat uitbouwen, hoe ze bepaalde woorden in een context moeten gebruiken en krijgen ze het zelfvertrouwen om met mensen van alle leeftijden om te gaan.

Regelmatig samen eten geeft ook de stillere gezinsleden de kans om even in het middelpunt te staan zonder dat een ander alle aandacht opeist.

Stressvrij eten 
Als je gezinnetje groeit, je kinderen ouder worden en het lastiger wordt een goede verdeling tussen werk en vrije tijd te vinden, kan samen eten soms onmogelijk lijken maar laat je niet van de wijs brengen. Je hoeft niet altijd op een vaste tijd samen aan tafel. Een flexibele kijk op samen eten, betekent dat het een dagelijkse moment wordt waar iedereen naar uitkijkt in plaats van een vervelende verplichting.

Vraag je gezinsleden om het menu op te stellen of zelfs af en toe te koken, zodat jullie samen iets smaakvols op tafel kunnen toveren. Het wordt leuker en gezelliger als je je hele gezin deel laat uitmaken van het keukenproces. Een ideaal moment om taken en verantwoordelijkheden te delen.

Speel samen spelletjes, was samen af en breng tijd samen door. Het zijn dierbare momenten waar iedereen straks met plezier op terugkijkt en later weer doorgeeft aan hun eigen kinderen. De verhalen en grapjes blijven leven, lang nadat iedereen van tafel is. Dit zorgt ervoor dat je gezin een hecht netwerk vormt.

Samen gaat alles sneller, zo vinden we bij Dreft. En waar leer je je kinderen beter samenwerken dan in het hart van je huis, de keuken.