Huiswerk maken

Gezin
5/10/2018
Elke avond is het hetzelfde liedje: je kind haalt alle trucjes uit de kast om geen huiswerk te hoeven maken! Dit jaar wil je dus een goed begin van het schooljaar en wil je vanaf de eerste schooldag een efficiënte methode toepassen. Voor de mama’s die zich afvragen hoe help ik mijn kind met huiswerk volgt hier een beetje voorkennis die van pas zal komen voor een goed georganiseerd gezin.

Elke avond is het hetzelfde liedje: je kind haalt alle trucjes uit de kast om geen huiswerk te hoeven maken! Dit jaar wil je dus een goed begin van het schooljaar en wil je vanaf de eerste schooldag een efficiënte methode toepassen. Voor de mama's die zich afvragen hoe help ik mijn kind met huiswerk volgt hier een beetje voorkennis die van pas zal komen voor een goed georganiseerd gezin.

Meehelpen bij huiswerk: hoe ver ga je?

Het schooljaar van je kind kan niet slagen als het zijn huiswerk niet behoorlijk maakt. Daarom moet je de nodige aandacht aan huiswerk schenken zonder het in de plaats van je kind te doen. De juiste balans vind je in begeleiding van je kind met de nodige afstand, zodat het autonoom wordt. Kijk samen met je kind in zijn agenda om te weten welke oefeningen het moet doen en welke lessen het moet leren en laat het zichzelf organiseren. Het is van belang dat je er niet naast gaat zitten, maar ondertussen zelf met iets anders bezig bent. Zeg dat je over 10 minuten zult komen kijken hoe ver het staat en dat je er bent als het nodig is.

Ga vooral niet zelf in de rol van lerares zitten of de les op jouw manier overdoen: die capaciteiten heb je niet en je riskeert je kind nog meer in verwarring te brengen! Wat je wel moet doen, is je kind helpen zijn fouten te herkennen. Vergeet niet dat je kind aanmoediging nodig heeft en feliciteer het wanneer het de oefeningen zonder al te veel moeite goed heeft uitgevoerd. Ouders moeten in alle omstandigheden geduldig en kalm blijven, niet hardnekkig volhouden als ze er niet in slagen door het kind begrepen te worden. Immers, hoe maak je huiswerk in een gespannen sfeer? Dan belooft het een eindeloze lijdensweg te worden die iedereen tureluurs maakt...

Hoeveel tijd aan huiswerk besteden?

Voor jongeren zijn de schooldagen best uitputtend, daarom moet de tijd die ze aan huiswerk besteden ook niet al te lang uitlopen, anders leren ze er niets meer van. De ideale duur? Dat hangt af van de leeftijd van het kind: voor een leerling van 6 of 7 jaar mag huiswerk thuis niet langer dan 15 minuten duren, vanaf 10 jaar ongeveer 20 minuten en van 11 tot 12 jaar mag het 30 minuten in beslag nemen. Maar het zijn de leraren die bepalen hoeveel huiswerk ze moeten maken! Als het je te veel lijkt, ga dan met hen overleggen.

Huiswerk maken: hoe doe je het goed?

Wanneer je kind thuiskomt, heeft het behoefte aan een korte pauze voordat het aan zijn huiswerk begint. Laat het spelen en zich lekker ontspannen, minstens een half uur lang. Het is beter om je kind goede gewoonten aan te leren door exacte tijden voor huiswerk te bepalen en die te respecteren door je kind op telkens hetzelfde tijdstip naar de werktafel te sturen.

De televisie, de radio, de walkman en de handy moeten absoluut uit staan voor een optimale concentratie. Zodra het huiswerk klaar is, laat je het kind zijn schooltas klaarmaken voor de volgende dag zodat het zelf orde brengt in zijn spullen en in zijn hoofd.

En jij, hoe zorg jij ervoor dat je kinderen hun huiswerk goed maken?