Hoe zorg je dat je hele gezin – inclusief de kinderen! – geniet van kerst?

Gezin
5/10/2018
De december maand is de meest feestelijke, gezellige tijd van het jaar. Maar ook de drukste: kerstvakantie activiteiten, bezoekjes aan vrienden en familie, diners voorbereiden en cadeautjes kopen. Iedereen kan door deze drukte in de aanloop naar Kerstmis soms wat ongeduldig en prikkelbaar zijn. En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Lekker in het Leven geeft je tips om kerststress tegen te gaan en er voor iedereen een feest van te maken.

Plan niet teveel
De feestdagen kunnen voor je hele gezin een drukke tijd zijn. Vermoeidheid en een winterse verkoudheid aan het eind van het jaar maken het er niet beter op. Teveel, te zoet of vet eten en binnen op de bank hangen evenmin. Onze opvoedingsdeskundige geeft advies om kerststress te voorkomen: “Plan niet teveel, want veel activiteiten zijn al snel belastend voor kinderen. De feestdagen zijn bedoeld om leuk en gezellig te zijn!”

Stel grenzen
Je kinderen mogen in de kerstvakantie vast wat langer opblijven en ze eten in deze periode waarschijnlijk wat meer dan normaal. Ze in beweging proberen te krijgen lijkt misschien de meest simpele oplossing, maar heeft waarschijnlijk chagrijnige kinderen als resultaat. "Stel daarom grenzen," adviseert ze. "Kinderen vinden het fijn om te weten wat er van hen verwacht wordt. Dit helpt hen hun verwachtingen te beheren, hun zelfbeheersing en geduld te ontwikkelen. Ouders hebben tijdens de vakantie de neiging losjes met regels om te gaan, wat in eerste instantie spannend is voor een kind, maar uiteindelijk kan leiden tot stress.”

Weersta verleidingen
Tijdens de feestdagen breng je als ouder waarschijnlijk veel tijd al shoppend door: voor de voorbereidingen van het kerstdiner en de zoektocht naar kerstcadeaus. Laat de kinderen op een goede manier zien hoe je met geld om gaat. Bescherm ze tegen alle verleidingen en commerciële druk. "Tenslotte gaat het niet om veel eten of dure cadeaus. Al kan dat in deze tijd van overvloed zo lijken." Ze adviseert zo ontspannen mogelijk om te gaan met alle opwinding en te benadrukken dat kerst vooral een tijd is van gezellig samenzijn.

Commercie
Pas ook op voor al die reclame en tv-commercials die in deze periode op je kinderen af komen. Als ze smeken om een bezoek aan de speelgoedwinkel - waar ze overgestimuleerd en gefrustreerd raken – kies dan bewust voor een rustigere activiteit. Laat ze samen de boom versieren of meedenken over het samenstellen van een kerstdiner. Ze benadrukt nogmaals: "Kinderen moeten leren dat gezellig samenzijn belangrijker is dan materiële zaken."

De kerstgedachte
Het is verleidelijk om je kinderen hun zin te geven en ze tevreden te houden met cadeaus. Verleg de focus van “nemen” naar “geven”. Al op een leeftijd van 4 jaar zijn ze oud genoeg om te begrijpen dat het helpen van anderen iets goeds is. De kerstvakantie is een goed moment om ze na te laten denken over het geven van geschenken aan kinderen die het minder goed hebben of het steunen van een goed doel. Leer hen om anderen te helpen en laat ze kennismaken met de ware kerstgedachte.

Moedig positieve en vrolijke aspecten van Kerstmis aan en minimaliseer de kerststress. Jouw rechtlijnige en kalme houding helpt de kinderen te laten genieten van een ontspannen kerstfeest. Weersta de commerciële druk en het zal een onvergetelijke en bijzondere kerst voor het hele gezin worden.