Hoe lanceer je een carpool naar school?

Gezin
2/10/2018
Door onverwachte omstandigheden kun je de kinderen niet naar school brengen of afhalen? Met ons advies kun je een schoolcarpool organiseren.

Hoe kom je in contact met andere ouders?

Profiteer van feestjes met de buren of verjaardagsfeestjes voor de kinderen om contact te leggen met andere ouders. Je kunt ook een advertentie ophangen op het prikbord van de school. Zet er in grote letters en in kleur op waar het over gaat - carpool voor schoolkinderen - en geef met een rode stip op een plattegrondje aan waar jullie wonen, met je telefoonnummer erbij.

Hoeveel kinderen in een carpool naar school?

Je kunt zo veel kinderen vervoeren als er zitplaatsen (en veiligheidsgordels) zijn in je auto! Maar in Nederland is een kinderbeveiligingssysteem verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 meter.

Met een auto vol kinderen komt het wel eens voor dat er eentje last krijgt van wagenziekte! Denk daarom aan een Ambi Pur wegwerp autoverfrisser om de lucht in de auto te zuiveren en zelfs de hardnekkigste geurtjes te verwijderen.

Waar spreek je af?

Het belangrijkste is dat de plaats centraal gelegen is en vooral beschermd biedt tegen guur weer. Dat kan een inkomhal zijn of bij een van de deelnemende gezinnen. Spreek een uur af voor de afspraak, bijvoorbeeld om 7.40 uur als je uiterlijk om 7.50 uur wilt vertrekken.

Wie is aan de beurt?

Wissel telefoonnummers uit met de andere ouders. Zodra je weet wie allemaal wil deelnemen aan de schoolcarpool, organiseer je samen een beurtrol: voor elke dag van de week een andere chauffeur.

Ligt de school maar op enkele minuten afstand? Dan kun je de ouders ook voorstellen om de kinderen te voet te begeleiden, in een programma waarbij iedereen elkaar aflost. Bij mooi weer is het een prettige wandeling!

Autostoeltjes: de regels

De basisregel is dat je kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd en passend autokinderzitje moet vervoeren, zowel voorin als achterin de auto. Passend betekent dat het kinderbeveiligingssysteem moet zijn aangepast aan de lengte en het gewicht van het kind. Alleen kinderzitjes die voldoen aan de Europese veiligheidseisen worden goedgekeurd. Kinderen vanaf 1,35 meter moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel.

Voordat je met andere ouders een carpool voor schoolgaande kinderen organiseert moet je dus beschikken over het vereiste aantal aangepaste kinderzitjes.

 

Moet je voor een carpool een extra verzekering afsluiten?

Je autoverzekering dekt alle inzittenden. Maar je kunt de verzekeringsmaatschappij wel inlichten over het feit dat je aan carpool doet voor het geregeld schooltransport van de kinderen.

Moet je een schriftelijk attest hebben voor nog meer veiligheid?

Om jezelf nog beter in te dekken is het raadzaam om alle deelnemende ouders een schriftelijk attest te laten ondertekenen. Dit attest kun je bij de school afgeven, zodat het schoolpersoneel weet met wie de kinderen worden meerijden.

En jij, hoe organiseer jij het vervoer van je schoolgaande kinderen?