Hoe kalmeer je een woedend kind?

Gezin
2/10/2018
Wordt jouw kind ook regelmatig boos of heeft het zelfs woedeaanvallen? Wat moet je dan doen: straffen of juist knuffelen? Lekker in het leven geeft je tips om met deze gedragsproblemen om te gaan.

Gedragsproblemen beginnen in de wieg

Een baby huilt als hij honger heeft, het koud heeft of moe is, buikpijn of dorst heeft of aandacht wil. Sta je dan meteen klaar of maak je eerst even af waar je mee bezig bent? Kinderen leren al van jongs af aan met frustraties en boosheid om te gaan. Als je echt altijd direct voor ze klaar staat, krijgen ze daar de kans niet voor. Er is daarom niks mis met af en toe ‘nee' zeggen en ze even op hun beurt te laten wachten. Blijf zelf zo rustig en ontspannen mogelijk, reageer niet ook boos, want dan geef je het verkeerde voorbeeld. Dan is dat gedrag blijkbaar ‘normaal'.

Kalmeren, troosten en praten

Peuters worden boos doordat ze iets nog niet kunnen, iets niet mogen of hun zin niet krijgen. Ze kunnen dan zo kwaad worden, dat ze er zelf van schrikken. Je kunt je kind natuurlijk op de gang zetten om af te koelen, maar daar leert het niet echt wat van, behalve dan dat boosheid iets slechts is. Neem je peuter, in plaats van te straffen, eens op schoot en hou hem goed vast. Als je kindje iuitgeraasd is, kun je hem troosten. Wees niet boos om de woedeaanval. Boosheid is een emotie die mag bestaan. Kan je peuter (of kleuter) zich nog niet zo goed in woorden uiten, geef hem dan papier en kleurpotloden en vraag of hij of zij een tekening over het boze gevoel kan maken.

Respecteer je kind

Door echt naar je kind te luisteren en de boosheid te erkennen, respecteer je de gevoelens van jouw kind. Dat wil niet zeggen dat je het zojuist getoonde gedrag accepteert. Geef je kind de ruimte om te leren omgaan met boosheid. Praat erover en luister. Doordat je kind over de woedeaanval praat, kan het zelf uitvinden waarom het zo boos was. Of was de boosheid eigenlijk verdriet of teleurstelling? Doordat je het gevoel erkent, voelt jouw kind zich niet afgewezen, maar erkent. Zo voorkom je op lange termijn gedragsproblemen. Boosheid kan jullie relatie dus zelfs verdiepen, als je er goed mee omgaat.

Boekentips voor ouders en boze kids

Zowel ouders als kinderen moeten leren omgaan met boosheid. Voor ouders zijn er een paar interessante boeken over communiceren met kinderen om gedragsproblemen te voorkomen en hoe je ontspannen in het leven kunt staan.

  • How2talktokids heeft 2 heel praktische boeken: ‘Effectief communiceren met kinderen' en ‘Broers en zussen zonder rivaliteit'. Lees meer.
  • ‘Huilen, boos zijn, ruzie'. Een cursus omgaan met emoties bij kinderen van 0 tot 8 jaar.
  • ‘Mindful mama'. Een boek vol tips om ontspannen in het moederschap te staan. Wel zo handig als jij rustig blijft tijdens een woedeaanval van je kind.

(Prenten)boeken voor kids over het omgaan met boosheid, ook perfect om samen te lezen:

  • ‘Wat kun je doen als je te snel boos bent', een help-oefen boek voor kinderen. Lees meer
  • ‘Bang, boos, blij' is een boek over wat er is gebeurd bij de echtscheiding en daarna. Kinderen kunnen in het boek tekenen en schrijven om hun gevoelens een plaats te geven.
  • ‘Ik ben Kaat' en ik ben kwaad. Kaat wil niet meer door haar moeder betutteld worden en als prinsesje worden aangekleed. Kaat wil draken tekenen en ruw spelen. Erg komisch en tegelijk confronterend voor dominante ouders die de ware aard van hun kind niet willen zien.
  • ‘Boos, boos, boos'. Muis is boos en wil dat op allerlei manieren laten zien: springen, stampen, schreeuwen, rollen. Het maakt echter geen indruk. Maar er is een ding dat Muis beter kan dan alle andere dieren: stokstijf stilstaan. Vanaf 4 jaar.
  • ‘Babs is boos'. Babs werd wakker en ze was toch zo boos! Vindt ze iemand die haar boze bui op zijn kop kan zetten? Vanaf 3 jaar.
  • ‘Driftbuien en woedeaanvallen', omgaan met boosheid en frustratie bij kinderen met autisme en ADHD.

Heb jij opvoedtips over boosheid, gedragsproblemen of woedeaanvallen? Laat deze achter op het forum.