Hoe bereid je een mondeling examen voor?

Gezin
2/10/2018
Zin in het helpen van je kind bij de voorbereiding van een examen? Dit zijn enkele tips om het een hart onder de riem te steken... en deze kwelling op serene manier te benaderen!

De examenperiode is begonnen! Deze tips zijn handig om je kind te helpen bij de voorbereiding van een mondeling examen en zijn slaagkansen te verhogen.

Een mondeling examen voorbereiden: fiches maken

Als voorbereiding op een mondeling examen gaat er niets boven het opstellen van fiches waarmee je kind de leerstof kan instuderen! Niet alleen leert het je kind de leerstof samen te vatten en zich op de kern van de zaak te concentreren, maar het neerpennen van de samengevatte leerstof zal bovendien sterk bijdragen tot het onthouden ervan.

Als goede ouder wil je je kind helpen bij het maken van huiswerk, maar hoe doe je dat het best? Het is van het allergrootste belang de fiches goed te structureren, zodat je een nauwkeurig overzicht krijgt met titels, ondertitels en paragrafen in verschillende kleuren. Op die manier kan je kind de hoofdpunten goed in zijn geheugen prenten. Ze zullen zijn gedachten ordenen, de leerstof overzichtelijk maken en uiteindelijk helpen bij de presentatie op de dag van het examen, ongeacht het onderwerp.

Een mondeling examen voorbereiden: reviseren en oefenen

Voorbereiden op examens, hoe doe je dat? Oefenen is de sleutel om niet te veel stress te hebben op de dag van het examen! Dat komt goed uit, want jij bent er om te luisteren. Laat je kind de les overdoen, stel het vragen en chronometreer... Kortom, creëer de condities zoals ze zich in het echt ook zullen voordoen! Zo zal je kind steeds minder aarzelen en weten hoe het zijn tijd moet beheren op de dag van het examen.

Het is niet altijd makkelijk om beschikbaar te zijn om je kind te helpen bij het reviseren. Als je het niet kunt helpen bij het studeren voor examens, kun je het toch een paar tips geven voor de voorbereiding op een examen: een examenplanning maken, de fiches luidop voorlezen op zijn kamer, voor de spiegel oefenen of geheugensteuntjes verzinnen voor de onderdelen die wat moeilijker te onthouden zijn.

Een mondeling examen voorbereiden: zen blijven

Die tip geld voor je tiener... maar ook voor jou! Het is natuurlijk heel normaal dat je je zorgen maakt over het succes van je zoon of dochter, maar pas op dat je je kind niet al te veel onder druk zet. Dus, hoe ga je juist niet stressen voor een mondeling examen, ook thuis niet? Ga in een ontspannen houding zitten in de woonkamer of de slaapkamer en doe samen een reeks ademhalingsoefeningen.

Om je kind zelfvertrouwen te geven op de dag van het examen, bereid je samen een outfit voor met een lekker geurtje van wasverzachter, zodat het zich even goed op z'n gemak zal voelen als thuis. En omdat het vrij lang zal moeten spreken, vergeet je ook niet zijn allerbeste bondgenoot, Oral B, de tandpasta die voor een frisse adem zorgt!

En jij, welke tips geef jij je kind om het voor te bereiden op een examen?