Een groot gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

Gezin
9/10/2018


De mama's van grote gezinnen weten het maar al te goed: alledaagse taken zoals de was, het opruimen van de badkamer of de afwas worden met een trits kinderen al snel een chaotische toestand. Gelukkig bestaat er een eenvoudige, effectieve aanpak om de inspanningen van iedereen rationeel aan te pakken, en vooral die van de mama's, door een goede organisatie van het gezinsleven. Breek je hoofd niet langer over de vraag hoe je de kinderen leert opruimen en hebben we tips om kinderen te laten meehelpen. Volg gewoon de gids!

Organisatie voor grote gezinnen: kleurcodes!

De allerbeste oplossing voor het organiseren van een groot gezin is het gebruik van kleuren. Dat levert makkelijke herkenningspunten op voor jonge kinderen, maar ook voor tieners: het maakt alle repetitieve taken wat makkelijker. Zo kunnen zelfs de kleintjes meehelpen met huishoudelijke taken!

Organisatie voor groot gezin: de was

Ook voor de vuile was, de schone kleren of gewoon het huislinnen zijn kleuren een must voor de organisatie van de karweitjes in huis. Enkele tips:

  • Gebruik linnenmanden van verschillende kleuren. Een voor de donkere was, een voor de lichte kleuren. Je zou zelfs een aparte mand kunnen gebruiken voor de schone was, zodat iedereen zijn eigen sokken, kousen of T-shirts eruit kan komen vissen.
  • Voor de strijk zou je de grotere kinderen kunnen inschakelen tegen een welverdiend sommetje zakgeld!
  • Iedereen krijgt zijn eigen kleur: voor zijn kamerjas, handdoek, tandenborstel enzovoort. En vooral als de maten en afmetingen van de kleren en handdoeken hetzelfde zijn!

Andere tips voor grote gezinnen?

Ook in de keuken kun je met kleurcodes werken. Ieder krijgt zijn eigen glas, grote en kleine kop in zijn eigen kleur. Dit is een manier om je kinderen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun eigen spullen die ze zelf van tafel afruimen en naar de afwasmachine brengen.

De hal is van doorslaggevende rol in de organisatie van je huis, vooral in de koude seizoenen wanneer de jassen, schoenen en spullen tegen de regen of de sneeuw er al snel op een hoop bij elkaar gaan liggen. Daarvoor heb je een makkelijke oplossing: een jashaak voor elk lid van het gezin. Zet onder de jashaken een bank of een bak zodat iedereen er ook zijn schoenen kan achterlaten. Zo makkelijk is het!

Als je niet met een kleurcode wilt werken, kun je ook tape gebruiken waarop je de naam van elk kind schrijft! Ook dat is een efficiënte manier om een groot gezin te organiseren.

Nu ben je voorbereid! De dagelijks klusjes zullen minder zwaar worden en je gezin coöperatiever! En voor de was van je groot gezin is het belangrijk dat je een goed wasmiddel gebruikt!

En jij, heb jij tips voor een goede organisatie van een groot gezin?