Zo kies je een sportclub met goede sfeer

Zo kies je een sportclub met goede sfeer

Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Dat betekent dus ook een goed klimaat om in te sporten. Zelf kun je er ook het één en ander aan doen. Zo is het meest simpele voorbeeld het verschil tussen de vragen ‘Heb je het leuk gehad?’, ‘Heb je gewonnen?’, ‘Ging dat (een bepaalde vaardigheid) beter dan de vorige keer?’. Lees daar hier meer over.


De eerste en derde vraag legt meer de nadruk op je kind zelf (op het eigen plezier en op zelfverbetering) en de tweede vraag legt meer nadruk op het resultaat. Onderzoek heeft laten zien dat plezier en zelfverbetering (taakgericht) het belangrijkst is voor kinderen, dus stel vragen die daarmee te maken hebben om ervoor te zorgen dat je kind blijft sporten.

Verder wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat je kind in een goede sportomgeving, op een sportclub met goede sfeer, terecht komt. Hoe zorg je hiervoor?

Hoe kies je een taakgericht klimaat?

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

1. Bepaal de visie en verwachtingen van de coach. Zorg er daarbij voor dat deze overeenkomen met die van jou, omdat er anders conflicten en verschillende doelen kunnen ontstaan. En let er verder op dat de trainingen creativiteit en variatie laten zien om je kind gemotiveerd te houden.
2. Hoe gaat de coach om met fouten? Ga voor een coach die meer gefocust is op hoe de wedstrijd is gespeeld (het proces) i.p.v. het resultaat, omdat dit ervoor zorgt dat kinderen meer inzet blijven tonen in moeilijke situaties. En moedig daarbij je kinderen aan als ze veel inspanning laten zien en als je ziet dat ze zichzelf verbeteren. Dit verbetert de motivatie van een kind.
3. Wat is de rol van teamgenoten? Zoek een team waarbij alle kinderen kunnen meedoen en meespelen. Dit zorgt voor meer plezier en verlaagt angstniveaus door het ontbreken van rivaliteit. En kinderen kunnen van elkaar leren als iedereen kan spelen.
4. Hoe betrekt de coach de sporters bij het nemen van beslissingen? Ga op zoek naar een team waarbij een coach de sporters ook wel bij beslissingen betrekt. Hij kan bijvoorbeeld hun een oefening tijdens de training laten kiezen. Op deze manier wordt de betrokkenheid bij hun sport vergroot.
5. Laat je kind zelf ook meebeslissen in de sport die zij willen doen, in welk team zij willen spelen en op welk niveau zij willen spelen.

Als je rekening houdt met deze punten bij het kiezen van een sport/team voor je kind, zal je kind met meer plezier gaan en blijven sporten. Het is wel belangrijk om deze punten in de gaten te blijven houden, omdat er natuurlijk dingen kunnen veranderen. Dus blijf ook met je kind communiceren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Tym.nl; een online platform voor ouders over sport en bewegen van kinderen. Je vindt hier onder andere informatie over motorische ontwikkeling, sportkeuze en blessures. Als je bijvoorbeeld wilt weten wat je kind moet kunnen op een bepaalde leeftijd of je bent op zoek naar tips om je kind voldoende en goed te laten bewegen, kijk dan op de website. Anoek de Voogd is SPORTPSYCHOLOOG VSPN®, erkend gewichtsconsulent en personal trainer. Ze heeft haar eigen onderneming, Anoek de Voogd Sport & Exercise.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

"

Echt enthousiast over Swiffer! De Vloerreiniger is een uitkomst! Ideaal voor onder bed, de bank en de trap! Dat is een plek waar elke dag weer haar, vuil en stof ligt en ik altijd zat te klungelen met de kruimelzuiger. Vloerreiniger is mijn favoriet!

"

Door Ambassadeur
Melanie2015