Zo hou je computerspelletjes onder controle

Zo hou je computerspelletjes onder controle

Games zijn niet te vermijden, maar dat betekent niet dat je kind hier dag en nacht mee bezig moet te zijn. Zo zorg je ervoor dat gamen leuk blijft en niet geen slechte gewoonte wordt.


1. Wees waakzaam
Veel kinderen zijn gek op computerspelletjes maar wanneer begint het een probleem te worden? Belemmeren de spelletjes huiswerk en andere activiteiten? Heeft je kind vaker last van stemmingswisselingen? Dat kunnen tekenen zijn dat het tijd wordt om het spelen van computerspelletjes aan banden te leggen. Een handige tip is gamen als een beloning te gebruiken voor als je kind zijn of haar huiswerk en klusjes af heeft.

2. Zet een tijdslimiet
Computerspelletjes kunnen worden uitgesteld tot het huiswerk, sporten of andere taken af zijn. Je kunt ook een tijdslimiet instellen. Stel dit van te voren vast zodat je kind weet hoe lang hij of zij nog mag spelen. Laat je kind weten als die tijd bijna voorbij is. Vooral jonge kinderen hebben moeite met het concept tijd. Als ze aan het opruimen zijn, herinner ze aan de volgende keer dat ze weer mogen spelen zodat ze iets hebben om naar uit te kijken.

3. Hou hun game-activiteiten in de gaten
Zet de computer ergens waar je kunt zien wat er gebeurt. Dit maakt het makkelijker te begrijpen wat ze aan het doen zijn, waarom ze het spel zo leuk vinden en limieten zetten waar ze zich aan moeten houden. Jonge kinderen hebben duidelijke, vastgestelde grenzen nodig. Betrek de oudere kinderen bij het stellen van die grenzen en het waarom. Zij begrijpen namelijk beter dat het ook belangrijk is te bewegen om gezond te blijven en niet te moe te worden en kunnen helpen dit uit te leggen aan een jonger broertje of zusje.

4. Help de spelletjes uitkiezen
Hoe jonger je kind, hoe meer invloed je hebt op de keuze van de computerspelletjes. Vergeet niet: er zijn veel goede en leerzame spelletjes op de markt. Wees zeker waakzaam wat betreft ‘18+’ spelletjes, zelfs als je kind al wat ouder en volwassen is voor zijn of haar leeftijd. Deze spelletjes zijn absoluut voor grote mensen.
Als je niet op tijd grenzen begint te stellen, wordt het veel moeilijker wanneer je kind tiener wordt. Als je twijfelt over een spelletje, kijk dan naar de leeftijdscategorie aangeraden door PEGI, zij geven ook een samenvatting van de inhoud van het spel. PEGI staat voor Pan European Game Information, en PEGI informatie staat meestal op de voor- of achterkant van het doosje.

5. Sta er niet alleen voor
Samen sta je sterk. Het is makkelijker om grenzen te stellen als beide ouders, en misschien zelfs de ouders van vriendjes en vriendinnetjes, het met elkaar eens zijn welke spelletjes geschikt zijn, en hoe lang er gespeeld mag worden. Praat met andere ouders op school en beslis samen welke regels jullie kunnen toepassen op het spelgedrag van jullie kinderen, zodat jullie consequent kunnen zijn.

6. Speel met je kind
Je krijgt een idee van wat het spel inhoudt en jij, als ouder, ontdekt wat je kind leuk vindt. Vaak is het al voldoende om gewoon bij je kind te zitten terwijl het aan het spelen is om een goed idee te krijgen. Als computerspelletjes een belangrijk deel van het leven van je kind gaan vormen, is het erg belangrijk om te begrijpen wat er speelt en wat je kind denkt tussen de spelletjes door.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

7. Moedig andere leuke activiteiten aan
Je kunt niet altijd uit leggen dat andere dingen, zoals huiswerk en eten, belangrijker zijn dan spelletjes. Net zoals bij volwassenen zijn kinderen gewoontedieren, dus help je kind om een pauze te nemen van de computer en een nieuwe (of oude) interesse (opnieuw) aan te wakkeren.
Help je kind een hobby te vinden – of herontdekken – of doe activiteiten met het hele gezin. Kijk welke films draaien en stel een bioscoopavondje voor (met jou, of met een vriend of vriendin als je kind al wat ouder is).
Of ga een keertje samen sporten met je kinderen.

8. Zoek andere manieren om het zelfvertrouwen van je kind op te bouwen
Er zijn mensen die zeggen computerspelletjes goed zijn voor het zelfvertrouwen van een kind. Er zit misschien wel een kern van waarheid in, maar als huiswerk en tijd met vrienden onder druk komen te staan, is het tegenovergestelde waar.
Bedenk andere manieren om je kind zelfvertrouwen te geven. Misschien is er iets leuks en leerzaams te doen met computerwetenschappen waar je kind veel meer aan heeft. Bijvoorbeeld zelf filmpjes maken op de computer, muziek componeren of fotoalbums maken.

 

 

 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279