Tips voor kids: zo helpen ze met plezier mee in het huishouden

Tips voor kids: zo helpen ze met plezier mee in het huishouden

Lukt het jou ook maar zelden je kinderen enthousiast mee te laten helpen in het huishouden? Probeer dan deze tips eens om jouw kids aan het opruimen te krijgen!


Zou je soms wel eens de hulp van een magische nanny willen om je kinderen op een positieve manier te leren dat opruimen leuk is? Helaas, zo’n nanny is er nooit als je haar nodig hebt… Maar geen nanny, geen nood: met de tips van opvoeddeskundige Jennifer Chung, medeoprichtster van een online community rond gezondheid, kom je al een heel eind. Chung leerde haar 3-jarige kleuter om zelf op te ruimen en stelde een lijst met handige tips op voor kinderen van alle leeftijden. Je zal versteld staan als je ze thuis uitprobeert en jullie binnen no time samen aan het opruimen zijn!

1. Zodra kinderen 18 maanden oud zijn, begint hun speelgoed door het huis te slingeren.
Op deze leeftijd willen ze niets liever dan jouw hulpje zijn. Maak daar handig gebruik van en vraag, voordat het tijd is voor hun dutje of badtijd, of ze willen helpen opruimen. Doe voor hoe ze boekjes op de plank kunnen zetten en speelgoed op kunnen ruimen. Maak hier iets heel belangrijks van en laat zien hoe trots je bent op hun werk. Geef ze applaus of stickers als beloning.

2. Maak een vaste routine voor klusjes die in huis gedaan moeten worden.
“Wat je ook doet, wees consistent”, voegt Chang toe. "’s Ochtends hun eigen bed opmaken voordat ze naar school gaan, kan bijvoorbeeld een vaste routine worden. Maak eerst je eigen bed op en help vervolgens jouw kind met het opmaken van dat van hem. En onthoud dat een 3-jarige dat natuurlijk nog niet zo goed zelf kan. Het gaat om de intentie."

3. Voor kinderen die naar de basisschool gaan, kan zakgeld een stimulans zijn om actief mee te helpen in het huishouden, geeft Chang toe. “Maak een takenlijst voor de hele week en geef elk gezinslid zijn eigen taak. Vink af wanneer een klusje goed gedaan is. Trek een percentage van het zakgeld af voor iedere dag dat klusjes niet of niet goed gedaan worden."

4. Met tieners die in de ban zijn van televisie kijken en gamen, kan je afspraken maken over de tijd die ze hieraan mogen besteden. Leg een moment vast waarop de huishoudelijke taken gedaan moeten worden. Als klusjes met een hele hoop gemor gepaard gaan, kan je tijd van hun 'vrije tijd' aftrekken om te zorgen dat ze meewerken.

5. Klusjes mogen nooit als straf gebruikt worden, op geen enkele leeftijd. “Helpen in het huishouden leert kinderen over verantwoordelijkheid nemen en werkethiek. Huishoudelijk werk is niet altijd leuk maar moet nou eenmaal gedaan worden in het leven."
 
6. Schoonmaken hoeft niet vervelend te zijn.
“Zet een muziekje met een goede dansbeat op. Dan wordt het schoonmaken een feestje, een routine waar ze naar uitkijken."

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

7. Maak er een wedstrijdje van wie zijn klusjes het eerst af heeft, adviseert Chung. “Een beetje competitie maakt het afwerken van klusjes veel minder saai.”

8. Houd het kort om ze gemotiveerd te houden.
“Zet bijvoorbeeld een timer na 15 minuten zodat iedereen weet dat het schoonmaken niet eindeloos hoeft te duren. Kies huishoudelijke taken waarvan je weet dat ze snel klaar zijn. Als de klusjes niet op tijd klaar zijn, neem je een korte pauze en werk je daarna nog een kwartiertje verder."

9. Organiseer een schattenjacht.
“Verstop geld voor de kinderen op onverwachte plekken zoals onder hun bed, onder de meubels of plak het aan het handvat van de stofzuiger."

10. Wissel de klusjes onderling af.
Je wilt tenslotte niet dat ze zich gaan vervelen en bovendien is het rouleren van de klusjes goed om jongere kinderen nieuwe taken te leren. Door zo’n promotie en nieuwe verantwoordelijkheden, voelen kinderen zich veel groter.

Elk kind waardeert het als er iets leuks gepland wordt zodra de klusjes klaar zijn. Ook ouders verdienen een beloning na een lange dag hard werken.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

laeys

laeys

gemeld

ik heb twee pubers van 16 en 19 jaar ze wegen alles af wat de ander heeft gedaan ik wordt daar wel moe van bv de ene dag dekt de tafel dan gebeurt het wel dat de ander persoon weg is dan hebben ze gewoon woorden dat de andere toen niet heeft meegeholpen de een wil voor de ander iets niet doen hebben jullie daar ook tips voor ?

  • melden
joytamara

joytamara

gemeld

Bij mij helpt mijn zoon me met bijna alles, hij helpt mee met de was, stofzuigen, koken, boodschappen, etc. Ik betrek hem gewoon bij alles wat ik en leg ook duidelijk uit waarom en hij vind het leuk om me te helpen. vooral met het koken, hij mag meebeslissen wat we eten, bijvoorbeeld op pastadag kiest hij de pasta. Hij helpt zelfs mee de boodschappen te dragen. En daarna rustig op de bank zitten en vragen waar ik hem mee kan helpen. Gewoon een super combinatie.

  • melden
marije_84

marije_84

gemeld

Het werkt hier heel goed! De kinderen hebben een briefje op de koelkast hangen met daarop hun eigen taakjes (gordijnen open, bed opmaken, was in de douche leggen, speelgoed opruimen en huisdieren voeren). Elke dag kruizen ze hun afgeronde taken af en aan het eind van de week krijgen ze zakgeld wanneer alle taakjes gedaan zijn. Het geeft mij meer rust.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279