Tips om met het hele gezin het huishouden te doen

Tips om met het hele gezin het huishouden te doen

Wil jij jouw gezin ook meer bij het huishouden betrekken, maar weet je niet hoe? Lekker in het Leven geeft je praktische tips.


Samen ben je sneller klaar

Begin met het samenroepen van je gezin voor een ‘familievergadering’. Leg aan je kinderen (en jouw partner) uit waarom je graag wilt dat ze meehelpen in het huishouden. Door mee te helpen leren ze verantwoordelijk te zijn. Iets waar ze de rest van hun leven plezier van hebben. En als iedereen meehelpt, blijft er meer tijd over om samen leuke dingen te doen!

Maak een huishoudoverzicht

  1. Schrijf alle huishoudelijke klusjes op (op een groot vel papier, whiteboard of krijtbord)
  2. Maak een familieschema dat iedereen begrijpt. Werk met kleuren, tekeningen of deze handige stickers. Tip: bestel voor het komende jaar alvast deze handige family survival planner voor een gezellig en stressvrij huishouden.
  3. Zorg ervoor dat elk kind zowel leuke als minder leuke taakjes krijgt en wissel regelmatig af.

Klusjes voor kleintjes

Ook kleine kinderen kunnen meehelpen, want er is niks leukers dan ‘meedoen’. Laat jouw peuter zelf vieze kleertjes in de wasmand doen, zijn/haar bord op tafel zetten en speelgoed opruimen. Kleuters kunnen heel goed helpen met tafeldekken, de planten watergeven, tuinieren, bed opmaken, in de keuken helpen of hun gym- of zwemtasje zelf inpakken. Laat ze ook samen klusjes in het huishouden uitvoeren, zo leren ze meteen wat samenwerken is.
Tip: zing tijdens het opruimen een vrolijk liedje.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Maak er een spel van!

Zijn je kinderen al wat ouder? Maak dan een spel van het indelen van de taken. Hoe doe je dat? Schrijf alle klusjes op losse kaartjes. Gooi een dobbelsteen. Degene die het hoogst aantal ogen heeft gegooid, mag als eerste een taak kiezen. Doe de overgebleven kaartjes in een pan of schaal. Trek net zolang kaartjes totdat alle huishoudelijke taken verdeeld zijn. Tip: wist je dat je online ook schoonmaakspelletjes kunt doen?

Belonen

Is een huishoudelijke taak heel goed gedaan, spreek dit dan ook uit. Om alle gezinsleden aan te moedigen om goed hun best te doen, kun je er een beloning tegenover zetten. Degene die zijn of haar taak het best heeft gedaan, mag bijvoorbeeld als eerste een klusje uitzoeken. Of nog leuker, de volgende keer een taak minder doen!

In dit artikel vind je nog meer tips om samen met jouw gezin het huishouden te doen: Leer je kinderen vroeg meehelpen in de keuken!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279