Samen opruimen

Samen opruimen

Opruimen kan in elk gezin voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen met een aantal tips waardoor samen opruimen kinderspel wordt!


Waarom zou jij altijd verantwoordelijk moeten zijn voor het opruimen en schoonmaken? Laat de kinderen ook eens meehelpen! Dat hoeft echt niet op ‘straf’ te lijken: er zijn gezinnen waar de kinderen er op hun verjaardag telkens een nieuw taakje bijkrijgen en die zijn daar echt trots op! Op een bepaalde leeftijd kunnen kinderen prima hun eigen slaapkamer schoonmaken of de keuken schoonmaken na het koekjes bakken. We hebben een aantal tips voor je zodat je stressvrij samen kunt opruimen.

Opruimen met kinderen vraagt wel een beetje ‘opvoedkunst’. Maar het allerbelangrijkste is jouw opgeruimde stemming! Als je wil dat je kinderen het huishouden en opruimen als iets positiefs zien, dan mag dat niet als een vervelend karweitje of een straf worden gezien, maar als iets dat te maken heeft met gezellige teamspirit: samen de schouders eronder en achteraf is iedereen blij! Zet een muziekje op en geniet achteraf samen van wat lekkers en een drankje!

Jong geleerd…

Met jonge kinderen ruim je natuurlijk samen op. Een kleuter let goed op wat jij doet en leert daar van. Doe dus zoals een kleuterjuf en ruim rustig op terwijl je vertelt wat je doet en waarom je dat juist zo doet. Geef je kinderen vaak het goed voorbeeld en ze zullen opruimen als iets heel normaals gaan beschouwen!

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Blijven oefenen!

Kinderen in de basisschool zijn op een leeftijd gekomen dat ze, terwijl jullie samen iets doen, gewoonten en stemmingen van je overnemen. Maar om samen iets te doen, moet je tijd hebben. Plan je opruimmoment dus niet voor het avondeten, maar bijvoorbeeld op een rustige zaterdagmorgen. Eén regelmatig uurtje is voldoende om stukje bij beetje je opruimcultuur over te dragen. Stel ook een leuk doel voorop: wanneer het speelgoed is opgeruimd, is het tijd om dat nieuwe spelletje eens te spelen. Maar het gaat natuurlijk niet om spelen alleen! Opruimen is bijvoorbeeld ook spontaan je jas aan de kapstok hangen. Voordat zo’n handeling vanzelfsprekend wordt, zal je wel wat geduld moeten hebben: een mens heeft blijkbaar 6 weken nodig om een nieuwe gewoonte te leren! Als ouder ben jij dus degene, die het mee moet volhouden om het te blijven oefenen.

Ieder zijn takenpakket

In sommige gezinnen krijgen de kinderen er op hun verjaardag telkens een nieuw taakje bij. Meestal zijn de kids daar zelf ook erg trots op, want als je zelf al de planten water mag geven dan ben je vast al heel groot! Hiermee haal je klusjes uit de negatieve sfeer en wordt het juist vanzelfsprekend dat de kinderen er telkens iets bij leren. Tiener kunnen bijvoorbeeld best leren strijken, de wasmachine aanzetten, de wc schoonmaken of de ramen lappen.

Met onze tips maak je je kinderen stap voor stap wegwijs in je opruimkennis. Let wel op dat wanneer toen iets misgaat dat je niet gelijk boos wordt, maar rustig te bespreken waarom er iets is fout gegaan. Ook ouders kunnen elke dag weer iets leren!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279